Kroz bolju suradnju sudova i medija povećati povjerenje u bh. pravosuđe *Arhiva

BiH

U Međugorju se održava dvodnevna radionica za predstavnike medija i pravosuđa na temu “Mediji i pravosuđe u BiH: Pravo na slobodan pristup informacijama u pravosudnim institucijama vs. Pravo na zaštitu integriteta i tajnosti pravosudnih istraga i postupaka”.

Po riječima zamjenice šefa Ureda Predsjedništva Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH Marjane Popović, cilj radionice je okupiti novinare i glasnogovornike pravosudnih institucija te unaprijedit medijsko izvještavanje o tijeku sudskih postupaka i tužiteljskih istraga i uopće unaprijediti međusobnu suradnju.

Inter-profesionalni seminar realizira se u okviru projekta Vijeća Europe – Jačanje pravosudne ekspertize o slobodi govora u medijima jugoistočne Europe (JUFREX), a posvećen je transparentnosti i odgovornosti pravosuđa, pristupu pravdi iz perspektive medija te poboljšanje komunikacijskih kanala između pravosuđa i medija.

– Ono što radi pravosuđe treba biti edukativno i javnosti i za počinitelje različitih kaznenih djela, a s druge strane, omogućiti građanima da grade povjerenje u pravosudne institucije – kazala je generalna tajnica Udruge BH novinari Borka Rudić.

Dodala je kako je od iznimnog značaja informiranje građana o radu pravosudnih institucija, posebice u segmentu ratnih zločina i teških kaznenih djela koji se procesuiraju pred bh. pravosuđem, a o čemu iz različitih razloga nema dovoljno informacija.

– Prvog dana rada zaključili smo da bi bilo važno napraviti jedinstven sustav širenja informacija o radu pravosudnih institucija, jer imamo različite pristupe, različite kriterije i različitu otvorenost sudova i tužiteljstava na različitim razinama pravosudne vlasti u BiH – istaknula je Rudić.

Na radionici su predstavljeni primjeri iz prakse, a razgovaralo se i o stereotipima u komunikaciji između pravosuđa i medija.

Sudionici radionice imali su priliku dati prijedloge i sugestije s ciljem unapređenja odnosa s medijima i povećanja transparentnosti rada pravosudnih institucija.

BH Novinari

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu redakcija@ilijas.net. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.

Povezane Vijesti

Šaljite nam vijesti, fotografije, najave, informacije bilo kakve vrste i mi ćemo ih objaviti ukoliko su prikladnog sadržaja i ne krše pravila sajta! Vaše dojave možete slati putem forme klikom na Dojavi Vijest ispod, na mail redakcija@ilijas.net ili porukom na Facebook fan stranici klikom ovdje.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.