Kroz bolju suradnju sudova i medija povećati povjerenje u bh. pravosuđe *Arhiva

BiH

U Međugorju se održava dvodnevna radionica za predstavnike medija i pravosuđa na temu “Mediji i pravosuđe u BiH: Pravo na slobodan pristup informacijama u pravosudnim institucijama vs. Pravo na zaštitu integriteta i tajnosti pravosudnih istraga i postupaka”.

Po riječima zamjenice šefa Ureda Predsjedništva Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH Marjane Popović, cilj radionice je okupiti novinare i glasnogovornike pravosudnih institucija te unaprijedit medijsko izvještavanje o tijeku sudskih postupaka i tužiteljskih istraga i uopće unaprijediti međusobnu suradnju.

Inter-profesionalni seminar realizira se u okviru projekta Vijeća Europe – Jačanje pravosudne ekspertize o slobodi govora u medijima jugoistočne Europe (JUFREX), a posvećen je transparentnosti i odgovornosti pravosuđa, pristupu pravdi iz perspektive medija te poboljšanje komunikacijskih kanala između pravosuđa i medija.

– Ono što radi pravosuđe treba biti edukativno i javnosti i za počinitelje različitih kaznenih djela, a s druge strane, omogućiti građanima da grade povjerenje u pravosudne institucije – kazala je generalna tajnica Udruge BH novinari Borka Rudić.

Dodala je kako je od iznimnog značaja informiranje građana o radu pravosudnih institucija, posebice u segmentu ratnih zločina i teških kaznenih djela koji se procesuiraju pred bh. pravosuđem, a o čemu iz različitih razloga nema dovoljno informacija.

– Prvog dana rada zaključili smo da bi bilo važno napraviti jedinstven sustav širenja informacija o radu pravosudnih institucija, jer imamo različite pristupe, različite kriterije i različitu otvorenost sudova i tužiteljstava na različitim razinama pravosudne vlasti u BiH – istaknula je Rudić.

Na radionici su predstavljeni primjeri iz prakse, a razgovaralo se i o stereotipima u komunikaciji između pravosuđa i medija.

Sudionici radionice imali su priliku dati prijedloge i sugestije s ciljem unapređenja odnosa s medijima i povećanja transparentnosti rada pravosudnih institucija.

BH Novinari

Autor članka je Redakcija sa 119 aktivnih i 1032 arhiviranih članaka. Autora možete kontaktirati na email redakcija@ilijas.net.
U skladu s principima samoregulative za štampane i online medije, aktivna uloga građana, čitatelja štampe i posjetilaca web portala, u podizanju profesionalnih standarda izvještavanja, je neophodna i dragocjena. Ulaganjem prigovora na neprofesionalne ili nepotpuno objavljene sadržaje u ovim medijima, na nepravilnosti i nepoštovanje Kodeksa za štampu i online medije BiH, građani, zajedno sa novinarima, učestvuju u borbi za istinitu i pravovremenu informaciju, štiteći slobodu medija i informiranja, slobodu govora i svoje pravo na istinu. Ukoliko niste zadovoljni odgovorom IlijašNet-a (redakcija@ilijas.net), vašu prijavu možete poslati i Vijeću Za Štampu OVDJE

Povezani članci

IlijašNet je grupa osoba koje nisu politički opredijeljene po pitanju informisanja građana. Želimo da predstavimo pouzdane, relevantne i kvalitetne informacije od kojih će naši posetioci (čitaoci) imati koristi. Zato pozivamo i vas da nam se pridružite kako bi informisali o svim dešavanjima na području Ilijaša i šire.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.