KS: Upis prvačića od sutra, prijave elektronskim putem *Arhiva

Info: Aktivni članci 323, Arhivirani članci 4695

Upis djece u prvi razred osnovne škole na području Kantona Sarajevo vršiće se u redovnom terminu – od 01. do 30. aprila, i to tako što će roditelji elektronskim putem popunjavati prijavu, odnosno formular, izjavio danas ministar za obrazovanje nauku i mlade Kantona Sarajevo Anis Krivić.

Kako je rekao, detalji će biti objavljeni na web stranicama osnovnih škola.

Upis će se vršiti na način da će roditelji elektronski popunjavati prijavu, odnosno formular“, rekao je ministar Krivić i najavio da će detaljni podaci vezani za ovaj upis biti objavljeni na svim web stranicama osnovnih škola.

Ministarstvo će, kako je rekao, tokom dana poslati obavijest o ovome svim roditeljima.

Ministarstvo je saglasno da po zahtjevu roditelja i staratelja upišu i učenike u škole, iako oni ne pripadaju određenom školskom području, uz obavezu poštivanja pedagoških standarda i normativa”, naglasio je Krivić.

Istakao je i kako će se roditelji o svemu detaljno moći informisati preko e-mailova koji budu navedeni u javnom pozivu, ali i e-mailova Ministarstva. Na pitanje novinara kako će biti obračunata naknada za vrtiće za mart i april ove godine, Krivić je odgovorio kako Ministarstvo u saradnji sa Javnom ustanovom „Djeca Sarajeva“ pokušava pronaći najoptimalniji način obračuna ovih naknada.

Sasvim je jasno da ćemo o postignutom i o usaglašenom stavu blagovremeno obavijestiti javnost i sve zainteresirane”, rekao je Krivić.

Osvrnuo se i na organizaciju online nastave u Kantonu Sarajevo, te rekao kako se u ovom pogledu pojavljuje i jedna nova stvar, a to je online nastava u predškolskim ustanovama, koja je započela u ovoj sedmici, a sve s ciljem da predškolarci steknu uslove za upis u prvi razred.

Pripreme su u toku, veći dio njih po ovom pitanju je već završen. Trenutno traju edukacije odgajatelja koji će realizirati ovu nastavu u predškolskim ustanovama. Nešto više od dvije sedmice organiziramo online nastavu u Kantonu, njena realizacija se pomno prati, evidentiramo sve probleme koji se javljaju. Do sada je detektovano niz problema i oni su proizišli iz izvještaja o njenoj realizaciji koje redovno primamo od direktora“, rekao je ministar.

Prema njegovim riječima, napravljene su i određene preporuke, koje će poslužiti nastavnicima, roditeljima i učenicima, a čiji je cilj da se utvrđeni problemi svedu na minimum.

Također je rekao kako Ministarstvo intenzivno radi na obezbjeđenju interneta i informatičke opreme za sve učenike u Kantonu Sarajevo.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.