KS: Za izgradnju 150 stanova za mlade u Sarajevu planirano pet miliona KM

Redakcija 11. maj 2021 ID: 15921

Vlada Kantona Sarajevo se još u januaru ove godine opredijelila da se ove godine neće ići sa dosadašnjom novčanom podrškom u cilju subvencioniranja stambenog zbrinjavanja mladih u Kantonu Sarajevo nego će se to izvršiti na konkretniji način, kroz podsticajnu stanogradnju i kupovinu stanova pod povoljnijim uvjetima.

Takozvana “podsticajna stanogradnja“ će se vršiti preko Kantonalnog stambenog fonda i Fonda za izgradnju stanova za boračku populaciju.

Kantonalni stambeni fond već ima završenu administrativnu podlogu za izgradnju zgrade sa ovom vrstom stanova u ulici Braće Mulića u Aerodromskom naselju, gdje je u toku izdavanje odobrenja za građenje, odnosno građevinske dozvole. Očekujemo da će se vrlo brzo krenuti sa raspisivanjem tendera za izgradnju ove zgrade i uvođenje izvođača radova na ovom lokalitetu“, najavio je ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Enver Hadžiahmetović.

Dodao je i kako Fond za izgradnju stanova već gradi dva objekta, na Šipu i Rosuljama, te naglasio kako je u ovim objektima određeni broj stambenih jedinica za mlade u KS pod uslovima koje im odredi resorno ministarstvo i Vlada KS.

Istakao je kako je plan ministarstva koje predvodi da sa sva tri navedena lokaliteta izgradnje osigura po 50-ak stanova za ovu populaciju, što bi za ovu godinu bilo oko 150 stanova.

Hadžiahmetović je istakao kako će uslovi biti manja cijena po kvadratnom metru stambenog prostora od tržišne, te omogućavanje kupovine stanova mladima pod povoljnim kreditnim uslovima.

Naša je namjera da ovakvim pristupom na najbolji način osiguramo krov nad glavom mladima u Kantonu Sarajevo“, naglasio je ministar.

Naveo i kako bi cijena kvadratnog metra ovih stanova bila maksimalno između 1.400 i 1.500 KM, te dodao kako bi Ministarstvo i Vlada KS kroz povoljnije kreditiranje subvencionirali iznose kamata na uzete kredite.

Sve ovo će biti dodatno precizirano kroz novi program sufinansiranja kupovine stanova za mlade koji je trenutno u pripremi“, rekao je Hadžiahmetović.

Očekuje se da će u drugoj polovini juna biti objavljen javni poziv za subvencioniranje rješavanja stambenog pitanja mladih.

Za realizaciju svih ovih aktivnosti u Budžetu za ovu godinu osigurana su četiri miliona KM, a kako je najavio ministar Hadžiahmetović, plan je da se u rebalansu Budžeta KS za istu namjenu osigura dodatni milion KM, što bi u konačnici bio iznos od ukupno pet miliona KM sredstava za povoljnu kupovinu stanova za mlade u Kantonu Sarajevo.

Ukoliko se obezbijedi ovaj puni iznos, to praktično znači da se prosječno umanjenje cijene stana i kamata iznositi u prosjeku preko 33.000 KM po stanu, što je trostruko više u odnosu na prethodni način subvencioniranja kada se isplaćivalo maksimalno 10.000 KM u gotovini po jednom stanu.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sadržaj iznad je u naš sistem unešen 11. maj 2021 @19:21 od strane autora Redakcija osim ako nije navedeno drugačije (preuzeto, izvor obavezan) i numerisan je unikatnim brojem SN1/2105-111921-15921 koji možete koristiti tokom prijave kako bi znali o kojem se sadržaju radi. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim. Komentari na društvenim mrežama ne predstavljaju stavove portala IlijašNet te su odgovornost autora komentara.
Želite li dostaviti saopćenje za javnost, dojaviti vijest, najaviti događaj ili se reklamirati na portalu IlijašNet kontaktirajte nas na:
Email: ilijasnet@gmail.com
Viber poruke: +387 62 118 465
Facebook poruke: Facebook Poruka

Povezani članci

Back to top button