Kvalitet zraka u većini gradova pogoršan, najzagađeniji Tuzla, Zenica i Visoko *Arhiva

Info: Aktivni članci 0, Arhivirani članci 26

Nakon stabilizacije vremenskih prilika i pada temperatura pogoršan je kvalitet zraka u većini gradova centralne, sjeverne i sjeveroistočne Bosne.

Prema podacima sa mjernih stanica jutros je zrak najzagađeniji u Tuzli i nezdrav je, izmjereni Indeks kvaliteta zraka iznosioje 178, a vrijednost PM2,5 čestica 82.

Iza Tuzle jutros su najzagađeniji Zenica i Visoko gdje je Indeks kvaliteta zraka iznosio 167 i 162, gdje je također zrak nezdrav, kao i u Živinicama gdje je Indeks kvaliteta zraka iznosio 159.

Pogoršan je kvalitet zraka i u glavnom gradu BiH i nezdrav je, a Indeks kvaliteta zraka u 7.00 sati iznosio je 156, a vrijednost PM10 čestica 76, kao i u Ilijašu gdje je također Indeks kvaliteta zraka iznosio 156, a vrijednost PM10 čestica 66.

U takvoj situaciji sa kvaliteta zraka iz Eko Akcije upozoravaju na moguću pojavu pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i disajnih organa, poput astme. Svi ostali bi mogli početi osjećati negativan utjecaj zagađenja na zdravlje.

Sljedeće grupe trebaju smanjiti bilo kakve vanjske fizičke aktivnosti: plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe. Produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani. trebali bi izbjegavati i svi ostali.

U Goraždu, Jajcu i Lukavcu Indeks kvaliteta zraka iznosio je 127, 124 i 121 i na području tih gradova nezdrav je za osjetljive grupe stanovništva.

Oboljeli od bolesti organa za disanje i srca, zatim stari, trudnice i djeca trebali bi smanjiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani. Svi ostali trebali bi ograničiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani.

Indeks kvalitete zraka temelji se na mjerenju čestica ( PM2.5 i PM10), ozona (O3), dušikovog dioksida (NO2), sumpornog dioksida (SO2) i emisije ugljičnog monoksida (CO).

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.