Lažnim mjerenjem gledanosti pune tuđe džepove *Arhiva

Info: Aktivni članci 350, Arhivirani članci 4695

Kompanija koja mjeri gledanost odnosno navike TV gledalaca u našoj državi, Audience Measurementa – AM (osnivač omiljene kompanije Zijada Džemića, direktora Instituta za mjeriteljstvo BiH, AM je offshore firma s Kipra – NMAM MEDIA AUDIENCE MEASUREMENT LIMITED, Cyprus, Vasileos Konstantinou 9, Agios Andreas, 1105, Nikozija, Kipar), nastavlja sa monopolom, pljačkom bh. televizijske industrije.

U vrlo prljavoj igri koja, što iz dana u dan prikazuju i grafički prikazi koje objavljuje Hayat.ba, na njima svojstven način učestvuju i Hasen Seno Mašović, berzanski mešetar, direktor firme AM i suvlasnik off shore kompanije na Kipru i Reof Kljajić inače konsultant u firmi AM. Svakako i od njih treba tražiti odgovor na pitanje u čemu tako drastična razlika mjerenja gledanosti.

Od ulaska te kompanije u BiH, ukupni marketinški “kolač” namjenjen tržištu BiH smanjen je za više desetaka miliona KM. Jedan izvor predstavlja Nielsen AGB, koji je izdao licencu za BiH firmi AM, a drugi je jedan od najvećih kabl operatera.

Već šest godina se upozorava na fabricirane rezultate gledanosti, ali nadležne institucije ne reagiraju.

Grafički prikazi koji je pred vama, a koji ilustruju gledanost na području Federacije BiH, ponovo, kao i oni koje smo jučer objavili, pokazuju velika odstupanja. Riječ je o podacima koji su bazirani na pet vodećih TV stanica u BiH.

Podaci u grafičkom prikazu predstavljaju razlike između rejtinga dva izvora koja mjere gledanost na području Federacije BiH, a odnose se na određeni Time slot.

Sadržaj ovog članka prenosimo sa: Hayat.
Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.