Ljekari u Kantonu Sarajevo stupili u štrajk, primaju samo hitne slučajeve *Arhiva

Info: Aktivni članci 531, Arhivirani članci 4683

Sindikat doktora medicine i stomatologije u Kantonu Sarajevo (KS) danas je stupio u štrajk zbog toga što Vlada KS, kako navode, nije ispoštovala odredbe prošle godine zaključenog Kolektivnog ugovora.

Obavijest na ulazu u Opću bolnicu “Prim. dr. Abdulah Nakaš” pacijentima daje do znanja da je nastupio štrajk, a ista situacija je i u domovima zdravlja.

Ljekari poručuju kako će obustava rada trajati do ispunjenja zahtjeva, dok iz Vlade KS naglašavaju da nema novca za njihove zahtjeve.

Dogovoreno je da sindikat svaka tri mjeseca treba održati pregovore s Vladom KS radi procjene povećanja koeficijenata, u zavisnosti od priliva sredstava u budžet Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, ali Vlada, tvrde iz sindikata, to ne poštuje.

Ljekari se žale i na odluku Vlade KS da se produži radno vrijeme u domovima zdravlja te poručuju da to nema nikakvog smisla te da služi za prikupljanje političkih poena.

U Sindikatu navode da će, ukoliko štrajk ne donese pozitivne rezultate, organizovati proteste s kolegama iz drugih dijelova Federacije BiH i pokrenuti krivičnu prijavu protiv nadležnih za urušavanje zdravstvenog sistema kao društvenog javnog dobra.

Koliko će građani ispaštati ostaje nam da vidimo.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.