Londonska umjetnica Lejla Kevrić: Logično je da sam na svoj način prikazazala srebrenički genocid

Info: Aktivni članci 433, Arhivirani članci 1919

Ove godine mnogobrojne organizacije i pojedinci širom svijeta su na svoj način i u domenu svojih mogućnosti obilježile 25. godišnjicu počinjenog genocida nad Bošnjacima „Zaštićene UN zone“ u Srebrenici.

Jedna od njih je i Lejla Kevrić, umjetnica iz Londona, koja kada smo je upitali za obrazovanje kaže: “Završila sam tri fakulteta i svi su vezani za umjetnost pa je onda i logično da sam kroz umjetničku viziju željela na svoj način prikazati srebrenički genocid”. U okviru projekta Every Action Matters# Srebrenica 25 Lejla je odabrala opciju da napravi kratki videozapis. O tome za agenciju BHDINFODESK kaže: “Kontaktirala sam svoje prijatelje umjetnike iz različitih oblasti, objasnila im svrhu projekta, ispričala im o genocidu u Srebrenici ono što sam ja znala i zamolila ih da se oni sami dalje udube u tu temu i da onda na osnovu onoga što su doživjeli to i umjetnički izraze. Sve njihove odgovore u vidu pisanih zapisa, zvučnih efekata i videosnimaka, izmiksala sam i prezentirala u ovom videozapisu upečatljivog imena SREBRENICA 25. Oni su to izvanredno uradili i jako sam im zahvalna jer tu ima zaista svjetski priznatih umjetnika. Oni su izdvojili svoje umijeće i vrijeme i zahvaljujući tome poruka SREBRENICA 25 je otišla širom svijeta.”

5f2290b4c2772

U realizaciji video projekta SREBRENICA 25, svoj umjetnički doprinos dali su umjetnici: Alexi Hernandez, Alicia SH Kuo, Andrew Morton, Cyrus Khan, BLM. Art, Elaine Xu, Ely Vargas, Isabella Isabeau, Kadin Kostelic, Ling Liu, Nora Liang, Scott Irving, Selene Woo, Thomas Goldstone, Molly Wei.

Inače, početkom agresije na Bosnu i Hercegovinu Lejla Kevrić je kao 10-godišnja djevojčica s porodicom stigla u Veliku Britaniju. Kao i sva izbjeglička djeca, odmah je uključena u engleski obrazovni sistem i vrlo brzo je nadoknadila propušteno znanje. U osnovnoj školi njeni profesori su primijetili sklonost ka umjetnosti i dizajnu i usmjerili je ka tom obrazovanju. Prvo se okušala u modnom dizajnu i 2001. godine završila Leeds College of Art and Design, potom je na Goldsmiths University, PGCE, 2013. završila za učitelja umjetnosti, a nedavno na istom londonskom Goldsmiths univerzitetu magistrirala Design Expanded Practice. Nakon višegodišnjeg rada u modnom dizajnu, predavanja dizajna učenicima, završetkom magisterija, Lejla se konačno opredijelila za ono što najviše želi i voli raditi, a to je umjetnost. Naime, kroz umjetnički izraz, bilo kroz ilustraciju, dizajn ili vizuelnu priču, ona će biti u prilici da kroz lični umjetnički izraz da glas onima koji nisu u prilici da ga dobiju.

Zahvaljujući umjetnosti i projektima, Lejla se na izvjestan način počela vraćati svojim korijenima te je u zadnjih nekoliko godina tri puta posjetila Bosnu i Hercegovinu. “Drago mi je da na ovaj način upoznajem domovinu, zemlju u kojoj sam rođena, Sarajevo mi se najviše sviđa zbog svoje arhitekture, umjetnosti i multikulturalnosti. Kada pandemija Covida – 19 prođe, planiram obići sve bh. rijeke i jezera i naravno upoznati svu svoju familiju”, za kraj nam je rekla Lejla Kevrić.

Video možete pogledati i na linku klikom ovdje.

Tekst:i Foto/Namik Alimajstorovć / BHDINFODESK

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.