Mahir Mujić: Trčanjem prikupio 30.000 KM za oboljelu djecu *Arhiva

Info: Aktivni članci 350, Arhivirani članci 4695

Ime Mahira Mujića često ćete vidjeti u tekstovima vezanim za humanitarne akcije i utrke, što su aktivnosti kojima ovaj mladić redovno potvrđuje laskavu titulu “Muškarca godine” koju je kući odnio u decembru 2018. godine, a sada najavljuje nove projekte i utrke.

“Prvu humanitarnu utrku završio sam u aprilu 2018. kada sam skupio 900 KM. Svaka je akcija bila posebna, ali ona od 200 km iz Sarajeva u Banja Luku za 11.052 KM je zaista posebna. Kompletan iznos sam prebacio malenoj lavici Dalal Omerović iz Bihaća koja je tada vodila životnu bitku, a danas je, Bogu hvala, zdrava i sretna sa svojom porodicom”, započinje priču mladi Konjičanin, koji već deset godina živi na sarajevskoj adresi.

Između ostalog, trčao je i za “Istinu i pravdu za Dženana Memića i Davida Dragičevića”, kao i za malenog Afana Selimovića, Riada Dubravca i Merjem Bašić. Kroz utrke je do sada prikupio nešto više od 30.000 KM.

“Sada u planu imam jednu veću humanitarnu akciju, ali ima još dosta toga što bi se trebalo odraditi kako bi se ona realizovala. Vrijedi istaknuti da se 6. jula u Konjicu održala humanitarna trka na deset kilometara gdje sam ja bio incijator, te sa Općinom Konjic realizovao ovu jako pozitivnu priču”, kaže Mujić, dodavši kako su tada skupili 2.000 KM za djecu s posebnim potrebama u Konjicu.

Nikada ne zaboravlja svoje male prijatelje za koje je trčao po cijeloj BiH. Redovno ih posjećuje, te ističe kako je ostao u kontaktu sa njihovim roditeljima i kako im često odlazi u kućne posjete. Raduje ga kada čuje da su djeca dobro i da je njihova porodica sretna i na okupu.

Mahir je krajem prošle godine proglašen muškarcem godine zbog svog angažmana na polju humanitarnih akcija, a on ističe kako je za njega ovo samo titula koja je dosta unaprijedila njegov društveni rad i dala mu snagu da bude još bolji i šalje jače i bolje poruke svojim sugrađanima.

“Oko mene je sve brzo eksplodiralo, a ja sam gledao da ostanem isti i da budem uzor mladima u BiH”, kaže.

Trčanjem se bavi od početka 2018. godine, a danas kaže da je prepoznatljiv po broju prodanih kilometara i novcu koji je donirao za djecu kojoj je pomoć potrebna. Za njega je to, ističe, ogroman uspjeh. Najveći izazov mu je predstavljala utrka od Sarajeva do Banja Luke, gdje je svaki dan trčao po 50 kilometara po kiši i suncu.

Od početka protekle godine istrčao je skoro sve utrke u BiH, te završio maraton u Zagrebu i Beču. Drago mu je što na svakoj utrci završi u prvih pet posto, te se nada da će u budućnosti ostvariti još bolje rezultate, zbog čega odnedavno radi s trenerom. Osim trčanja, redovno vozi bicikl, planinari, pliva, te igra tenis, fudbal i košarku.

Sretan je što je val rekreativnog trčanja zahvatio i bh. društvo, te prognozira da će iz godine u godinu biti sve više trkača u našoj državi.

“Pored zdravog načina života kroz trčanje možete upoznati dosta novih prijatelja, u ovom sportu su svi spremni pomoći jedni drugima. Što se ishrane tiče, ja sam trenutno na jako strogoj dijeti u kojoj akcenat stavljam na doručke i dosta vode. Ostatak dana kombinujem raznoliku ishranu, obično je to hrana koja je bogata ugljikohidratima i vitaminima koji su mi potrebni za dobar trening i brz oporavak”, kaže.

U budućnosti planira pokrenuti prvi atletski klub u Konjicu, čime namjerava obogatiti sport u tom dijelu BiH.

“Aktivirat ćemo najbolje stručnjake iz Konjica i Sarajeva da u skorijoj budućnosti BiH bude bogatija sa još više atletičara. Naravno, uz sve to ćemo podizati svijest ljudi o rekreativnom trčanju u Konjicu”, zaključuje ambiciozni Mujić.

5b9e6067ac852

Izvor: Klix.ba

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.