Marš mira prolazi originalnom trasom: Put koji skriva mračnu istinu *Arhiva

Info: Aktivni članci 350, Arhivirani članci 4695

Po prvi put učesnici Marša mira proći će orginalnom trasom Kameničko Brdo kod Bratunca kuda su 1995. godine Podrinjci pokušavali pobjeći iz pakla Srebrenice. Riječ je o deset kilometara puta koji su prvi put prohodni i spremni za hiljade učesnika Marša Mira.

Trasu su danas obišli organizatori ali i preživjeli. Po podacima Insituta za nestale osobe BiH, na Kameničkom brdu do sada je pronađeno i ekshumirano više od 250 posmrtnih ostataka koji su uglavnom nađeni na površini šume. Za velikim brojem još se traga.

Sa samo 14 godina istim ovim putem koračao je tada Efail Dudić bježeći iz Srebrenice i tražio spas. Priča da je upao u zasjedu i da je tada izginulo oko 1000 ljudi za samo 20 minuta. Ostali su zarobljeni.

Ovdje mi je bio drug ranjen. Tu smo bili sa desne strane. Njemu sam pomagao, iznio sam ga ovdje na brdo i tu smo zarobljeni. Nas oko 200. Od toga, trojica su puštena. Otac mi je ostao tu u Sandićima, komšije, poznanici“, kazao je Efail Dudić za N1.

I danas ova šuma skriva mračne istine i sudbine ali dokazi su vidljivi. Odjeća, obuća, kajševi, deke u kojima su nošeni ranjenici. Preživjeli kažu da ih boli što nadležne institucije nisu pobrinule se da ti predmeti završe na nekom dostojnom mjestu.

Tri godine radimo na pripremi ove trase. I našli smo od 10 do 15 posmrtnih ostataka koji su bili nekompletni jer su ih životinje razvukle. I dan danas imamo ostatke obuće i odjeće dužinom cijele ove trase“, ističe Munir Habibović iz pododbora za “Marš mira 2019”.

Možda u onim čizmama ima posmrtnih ostataka kostiju od nogu. To je užas. Najgore je…ja sam četiri puta ranjavan u ratu. To je zamladilo ali ovdje u srcu ne može“, dodaje Rešid Dervišević, preživjeli.

Ovim putem do sada se nije prolazilo jer je bio miniran i nesiguran.

Organizatori i svi oni koji poznaju put, slažu su se činjenicom da je ovo najzahtjevniji dio trase. Apelovao bih na ljude sa slabijom fizičkom kondicijom i zdravstvenim problemima, da ne kreću na ovaj dio trase“, kaže Mustafa Kadribegović iz FUCZ-a.

5d126a4165286

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.