Teme

Mediji po mjeri (grado)načelnika i lokalne uprave

Mediji po mjeri grado/načelnika i lokalne uprave, nasuprot obavezi da oni budu u službi građana koji, uostalom, i finansiraju medije, tendencija je koja je sve prisutnija na lokalnom nivou. Štaviše, ta tendencija nije ni skrivena, nego je „privatizacija“ lokalnih medijskih servisa postala opća praksa, ona je poprimila zabrinjavajuće razmjere i za sada nema mehanizma da joj se stane u kraj.

Lokalni medijski servisi nemaju ni način niti tehnike odbrane. Evo razloga za ovakvu tvrdnju: prvo, najvećim dijelom zavise od finansiranja iz općinskih, gradskih ili kantonalnih budžeta; drugo, direktore/urednike postavljaju lokalne, gradske ili kantonalne vlasti; treće, medijski uposlenici nisu jedinstveni i četvrto, nema kritičke javnosti. To je slika javnih lokalnih medijskih servisa koji su nemoćni u odbrani neovisnosti. Nažalost, sve izraženija pluralnost lokalnih i gradskih vijeća nije mnogo doprinijela u kreiranju klime za neovisan rad medija, te omogućavanju slobodnog rada novinara. S obzirom da u najvećem dijelu lokalni mediji upravo zavise o finansiranju iz općinskih/gradskih budžeta, nerijetko se u programu prepoznaju sadržaji kojima se „ugađa“ većini, odnosno, vladajućoj većini koja drži poluge vlasti.

Ovaj tekst je dio originalno objavljenog u četvrtom izdanju specijalnog biltena Udruženja BH Novinari, koji se realizira u okviru projekta “Mediji i javni ugled”, kao doprinos javnoj raspravi o temi transparentnosti medijskog vlasništva i zagovaranju donošenja zakona za unapređenje medijskog prostora i tržišta informacija u BiH. Bilten možete preuzeti ovdje.

Povezani članci

Nezavisni info centar za one koji žele da znaju. Informišemo širu javnost o dešavanjima na području Općine Ilijaš i šire.

Cijenjeni posjetioci broj objavljenih vijesti je 197 sa 2078055 pregleda

redakcija@ilijas.net | +387(0)62 118 465

Adblock Detektovan

Please consider supporting us by disabling your ad blocker