Mediji se pripremaju za izbore *Arhiva

BiH

Nevladin sektor i mediji se pripremaju za Opće izbore koji će se održati u oktobru ove godine. Povodom toga, jučer je u Zenici održana još jedna radionica o medijskom izvještavanju.

Foto: Bh. novinari

„Edukativna funkcija medija je važna kako bi građani mogli donijeti informisanu odluku prilikom glasanja, ali i kako bi potakli veću izlaznost glasača na izbore“, istakla je Velida Kulenović, predsjednica BHN Kluba novinara Zenica.

5b89bfeee4a96

Kulenović je predstavila glavna zapažanja o medijskom praćenju izborne kampanje iz prethodnih izbornih ciklusa u BiH, nastala na osnovu monitoringa medija koje su BH novinari, zajedno sa drugim NVO i predstavnicima akademske zajednice, provodili kontinuirano od 2002. godine.

„Glavni problem je to što u prvom planu medijskog izvještavanja nije bio javni interes već politički subjekti. Političke debate i sučeljavanja kandidata su bili izuzetak a ne pravilo, a bilo je očito odsustvo tematskog izvještavanja kroz analizu predizbornih programa i kompetencija političkih subjekata“, rekla je Kulenović.

Elma Džaferović iz sektora za emitovanje RAK-a podsjetila je na medijsku odgovornost i ulogu regulatora u predizbornom periodu. Istakla je kako u izbornim emisijama nijedan politički subjekt ne može imati povlašten položaj u odnosu na drugog političkog subjekta.

„Novinari i voditelji u elektronskim medijima ne smiju u redovnim i posebnim emisijama iznositi svoju eventualnu stranačku pripadnost ili naklonost“, rekla je Džaferović.

5b89c01ca0d0d

Zamjenica glavnog i odgovornog urednika Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) Mirjana Popović podsjetila je na baze podataka koje su kreirali novinari-istraživači CIN-a. „Baze podataka koje nudi CIN su dokumentovane i u svako doba mogu poslužiti kao kvalitetna dopuna dnevnom novinarstvu“, rekla je Popović, te dodala kako je baza podataka imovine političara dostupna kako novinarima tako i široj javnosti putem web stranice www.cin.ba. Ta baza bi mogla poslužiti kao polazište i kredibilan izvor podataka za kreiranje kritičkih medijskih sadržaja koji će biti publikovani tokom preizborne kampanje.

Sudionici i sudionice radionice su zaključili kako je potrebno efikasno riješiti pitanje zloupotrebe i učestalog pojavljivanja nosilaca izvršne vlasti u predizbornim programima. Medijima je proporučen i inovativan pristup u kreiranju izbornih medijskih sadržaja, uz korištenje različitih komunikacijskih pratformi.

Radionica „Izvještavanje medija u toku predizborne kampanje“ okupila je 20 medijskih profesionalaca iz Zeničko-dobojskog kantona, a održana je u okviru BASE projekta koji finansiraju Evropska unija i USAID, a provodi konzorcij BH novinari – Boram i Koalicija Pod lupom.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu redakcija@ilijas.net. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.

Povezane Vijesti

Šaljite nam vijesti, fotografije, najave, informacije bilo kakve vrste i mi ćemo ih objaviti ukoliko su prikladnog sadržaja i ne krše pravila sajta! Vaše dojave možete slati putem forme klikom na Dojavi Vijest ispod, na mail redakcija@ilijas.net ili porukom na Facebook fan stranici klikom ovdje.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.