Medijski profesionalci o učestalim napadima na novinare

Redakcija 10. jun 2021 ID: 18057

U kojoj mjeri je širenje dezinformacija dodatno pogoršalo povjerenje u medijski sektor u BiH i da li je ovaj fenomen utjecao na njihovu ličnu sigurnost, bili su samo jedna od tema o kojoj se govorili na online konferenciji na temu „Napadi na slobodu medija“. Konferenciju su organizovali misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini i Ambasada Kraljevine Švedske.

Slobodni i nezavisni mediji predstavljaju jedan od osnovnih demokratskih principa. Nažalost, prijetnje upućene nezavisnim medijima su sve učestalije, podrivajući tako demokratiju i stabilnost”, rekla je ambasadorica Švedske u Bosni i Hercegovini, Johana Stromkvist.

Moramo se zauzeti za jačanje nezavisnih, demokratskih glasova i aktivno se boriti protiv dezinformacija.

Tokom proteklih godinu dana, medijski sektor u Bosni i Hercegovini se suočio sa brojnim političkim i finansijskim izazovima. Pa ipak, to nije obeshrabrilo novinarke i novinare u njihovom istraživanju, izvještavanju i objavljivanju priča od javnog interesa.

Ambasadorica Ketlin Kavalec, šefica Misije OSCE-a u BiH, je istakla:

Novinarke i novinari, te medijski djelatnici igraju važnu ulogu u dijeljenju informacija od vitalnog značaja sa javnošću te u razotkrivanju korupcije i nezakonitih djelovanja koji utiču na živote građanki i građana. Sigurnost novinarki i novinara, i u online i u offline sferi, mora biti zaštićena u svim demokratskim društvima. BiH nije u tome nikakav izuzetak. Misija OSCE-a u BiH posvećena je jačanju prava i sloboda novinarki i novinara u BiH.“

Također, na konferenciji je razgovarano o tome koliko je široko rasprostranjeno širenje dezinformacija dodatno urušilo povjerenje u medijski sektor u BiH.

Povjerenje publike u medije je na veoma niskom nivou. Koliko god su se dezinformacije pojavile kao strateški politički alat, tako i profesionalno i etično novinarstvo i dalje postoji kao čuvar ljudskih prava, čuvar demokratije i vladavine zakona i radi u interesu javnosti“, rekla je Elvira Jukić-Mujkić, glavna i odgovorna urednica u Mediacentru Sarajevo.

Ono što treba da bude standard i naša zajednička ideja vodilja je kvalitetno novinarstvo i medijski i informacijski pismena publika.

Ova konferencija je dio širih napora usmjerenih na rješavanje izazova u vezi sa slobodom medija i slobodom izražavanja u Bosni i Hercegovini.

Finansijski i politički pritisci na medije su iz godine u godinu sve veći i ključni su problem medija, kazao je u “Jutru za sve” Zlatan Musić, službenik za pitanje medijskih sloboda u OSCE-u.

Sigurnost medija je nešto što OSCE prati godinama, godišnje zabilježimo 30 incidenata. Sreća nije bilo nekih težih incidenata, npr. težih fizičkih. Imamo verbalne napade, oduzimanje opreme, oštećenje opreme, zabrana pristupa određenim događajima. Imamo više medija koji su pod pritiskom zbog tužbi za klevetu., istakao je Musić

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sadržaj iznad je u naš sistem unešen 10. jun 2021 @12:51 od strane autora Redakcija osim ako nije navedeno drugačije (preuzeto, izvor obavezan) i numerisan je unikatnim brojem SN1/2106-101251-18057 koji možete koristiti tokom prijave kako bi znali o kojem se sadržaju radi. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim. Komentari na društvenim mrežama ne predstavljaju stavove portala IlijašNet te su odgovornost autora komentara.
Želite li dostaviti saopćenje za javnost, dojaviti vijest, najaviti događaj ili se reklamirati na portalu IlijašNet kontaktirajte nas na:
Email: ilijasnet@gmail.com
Viber poruke: +387 62 118 465
Facebook poruke: Facebook Poruka

Povezani članci

Back to top button