Međunarodna sedmica podizanja svijesti o prevarama ponovno u BiH

Redakcija 10. nov 2020 ID: 3387
Vaša reklama ovdje

Borba protiv finansijskog kriminala i prevare, koruptivno ponašanje, uloga javnih institucija i važnost javne revizije goruće su teme u našoj zemlji. Kompanija Deloitte BiH 12., 17. i 18. novembra u saradnji sa brojnim partnerima, će održati tri događaja u sklopu kojih će, uz aktivnu saradnju sa eminentnim stručnjacima i partnerima iz različitih područja otvoriti dijalog o ovim temama.

Nakon prošlogodišnjeg uspjeha, ova inicijativa će ponovno biti obilježena u Bosni i Hercegovini s ciljem zajedničkog prepoznavanja uloge raznih interesnih grupa u uspješnoj borbi protiv korupcije. Kroz lične primjere, najbolje prakse i kvalitetnu diskusiju, učesnici će imati priliku da se dodatno edukuju o složenosti problema prevare, korupcije i finansijskog kriminala.

„Ova inicijativa je samo jedna u nizu od naših aktivnosti kojima želimo napraviti pozitivan uticaj u našem društvu, u našoj zajednici,“ – navodi Sabina Softić, odgovorna partnerica za usluge revizije za Južno centralnu Evropu i voditeljica Deloitteovog ureda u Bosni i Hercegovini i voditeljica prošlogodišnje inicijative.

Glavna tema ovogodišnjeg centralnog događa je uloga javnih institucija i važnost javne revizije u prepoznavanju koruptivnog ponašanja. Naime, javna preduzeća predstavljaju značajan dio bh. ekonomije i njihovo efikasno upravljanje predstavlja bitne stubove oporavka iz trenutne situacije (COVID-19). S druge strane, uloga javne revizije je uvijek bila jedan od najvažnijih stubova u prepoznavanju i sprečavanju prevara i korupcije u javnim institucijama i preduzećima.

Organizatori ističu da im je veliko zadovoljstvo što će u sklopu ovogodišnjeg programa imati zadovoljstvo ugostiti veliki broj eminentnih i visokopozicionirane predstavnika javnih i međunarodnih organizacija.

Predstavljajući sve bitniju temu, kako u javnom, tako i privatnom sektoru, tema cyber sigurnosti plijeni sve veću pažnju u BiH. Drugi dan ovogodišnjeg programa, tačnije 18.11.2020., rezervisan je za online događaj „Cyber sigurnost i Bosna i Hercegovina: naredni koraci“, koji će okupiti predstavnike i govornike međunarodnih organizacija, javnih institucija i privatnih kompanija u BiH.

Kao i prošle godine, i ove godine se naglasak stavlja na mlade kroz kroz organizovanje Događaja za student pod nazivom “Mladi lideri: Poduzimanje sljedećih koraka u podizanju svijesti o korupciji sa sljedećom generacijom”. Ovaj događaj je planiran za 12.11.2020.

„Smatramo da izazovi koji se vežu uz korupciju, prevare i finansijski kriminal predstavljaju veliki izazov i za najrazvijenije zemlje svijeta. Vjerujemo da korak naprijed nije lak, ali da zajedničkim djelovanjem možemo osnažiti relevantne interesne grupe da što kvalitetnije pristupe rješavanju izazova u budućnosti, kazao je Emir Ibišević, direktor Deloitte Advisory Services d.o.o. i ovogodišnji lider inicijative Međunarodne sedmice podizanja svijesti o prevarama u BiH”

Partneri i učesnici događaja uz Deloitte BiH, su Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije u BiH, Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo, Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu, Organization for Security and Co-operation in Europe (OSCE), Evropska Investiciona Banka (EIB), USAID, Centri civilnih inicijativa (CCI), EU Ured u Bosni i Hercegovini, Ekonomski fakultet Univerziteta Istočno Sarajevo, Centar za istraživanje politike suprotstavljanja kriminalitetu (CPRC), Transparency International, Međunarodni Monetarni Fond (MMF), Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP), Parlamentarna skupština BiH, Parlamentarna komisija odgovorna za reviziju Parlamenta Federacije BiH, Ured za reviziju institucija Bosne i Hercegovine, Ured za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine, Ured za reviziju Brčko distrikta i drugi.

Brineći za zdravlje svih sudionika, te poštujući sve epidemiološke mjere i preporuke na snazi, svi događaji planirani u sklopu ovogodišnje Međunarodne sedmice podizanja svijesti o prevarama će biti održani online preko platform Zoom.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sadržaj iznad je u naš sistem unešen 10. nov 2020 @1:03 od strane autora Redakcija osim ako nije navedeno drugačije (preuzeto, izvor obavezan) i numerisan je unikatnim brojem SN1/2011-100103-3387 koji možete koristiti tokom prijave kako bi znali o kojem se sadržaju radi. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim. Komentari na društvenim mrežama ne predstavljaju stavove portala IlijašNet te su odgovornost autora komentara.
Želite li dostaviti saopćenje za javnost, dojaviti vijest, najaviti događaj ili se reklamirati na portalu IlijašNet kontaktirajte nas na:
Email: ilijasnet@gmail.com
Viber poruke: +387 62 118 465
Facebook poruke: Facebook Poruka

Povezani članci

Back to top button