Međunarodni dan porodice

Redakcija 15. maj 2021 ID: 16144

Danas je Međunarodni dan porodice. Odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, Međunarodni dan porodice se obilježava širom svijeta od 1994. godine.

Međunarodni dan porodice počeo se obilježavati kako bi se naglasila važnost porodice kao osnovnog elementa svakog društva, da se podstakne djelovanje društva u korist porodice, donošenje odluka koje će osigurati bolji standard i kvalitet života porodica, kao i uvažavanje porodičnog načina života, tradicija i običaja.

Na ovaj dan, širom svijeta organizuju se aktivnosti na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou čiji je cilj ukazivanje na značajna pitanja za porodicu kao i socijalne, ekonomske i demografske procese koji se tiču porodice.

Porodice se širom svijeta mijenjaju, a mnoge postaju sve manje, kako raste broj samohranih domaćinstava.

U Bosni i Hercegovini 1991. godine, prema popisu stanovništva, prosječna porodica bila je četveročlana (28% porodica) dok je 2015. prosječan broj članova porodice u BiH bio 3,1 (Anketa o potrošnji električne energije u domaćinstvima BIH, 2015.). 1991 godine je gotovo svaka 4 porodica (24,7%) imala 5 i više članova domaćinstva.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sadržaj iznad je u naš sistem unešen 15. maj 2021 @9:47 od strane autora Redakcija osim ako nije navedeno drugačije (preuzeto, izvor obavezan) i numerisan je unikatnim brojem SN1/2105-150947-16144 koji možete koristiti tokom prijave kako bi znali o kojem se sadržaju radi. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim. Komentari na društvenim mrežama ne predstavljaju stavove portala IlijašNet te su odgovornost autora komentara.
Želite li dostaviti saopćenje za javnost, dojaviti vijest, najaviti događaj ili se reklamirati na portalu IlijašNet kontaktirajte nas na:
Email: ilijasnet@gmail.com
Viber poruke: +387 62 118 465
Facebook poruke: Facebook Poruka

Povezani članci

Back to top button