Međunarodni dan slobode pristupa informacijama *Arhiva

Info: Aktivni članci 547, Arhivirani članci 4683

Međunarodni dan slobode pristupa informacijama, 28. septembar, obilježava se u svijetu s ciljem povećanja svijesti o jednom od osnovnih ljudskih prava, a to je pravo na pristup informacijama.

Mi smatramo  da je ovo osnovno demokratsko pravo građana veoma važno sredstvo u osiguravanju vladavine prava i dobrog upravljanja. Pristup informacijama omogućava građanima kontrolu svojih izabranih predstavnika i štiti od zloupotrebe, ali takođe omogućava participaciju građana u određivanju prioriteta vlasti i veže se za koncept administracije, što podrazumijeva otvorenu administraciju  koja funkcioniše na principima efikasnosti, transparentnosti i zakonitosti.

Ipak, općepoznato je da se pristup informacija ograničava po hijenarhiji ko si i koju funkciju obavljaš gdje osobe u samom vrhu piramide dostavljaju informacije sebi podobno-sličnim kako bi oni iste plasirali u neko izmišljeno ime. Ovo samo ukazuje da su prisutne identične slabosti u primjeni Zakona o slobodi pristupa informacijama ne samo u Ilijašu već i u Bosni i Hercegovini na koje mnoge agencije ukazuju a Ombudsmeni za ljudska prava na ovaj problem ukazuju već duži niz godina, a što se prije svega odnosi na: nedosljednu primjenu instrumenata prava kojima se reguliše oblast slobode pristupa informacijama u BiH, uključujujući, odugovlačenje postupka donošenja odluka u prvostepenom i drugostepenom postupku, a nakon podnesenog zahtjeva za pristup informacijama ili izjavljene žalbe; nepoštivanje zakonom propisane forme i sadržaja odluke, formalno udovoljavanje zahtjevu kojim se neosigurava sadržajno davanje informacije, nedostatak pouke o pravnom lijeku, označavanje Ombudsmena kao drugostepenog organa, iako to zakonom nije propisano.

Imajući u vidu da je sloboda pristupa informacijama uslov bez kojeg ne funkcionišu demokratski procesi, mi pozivamo javne organe da ispunjavaju svoje obaveze iz Zakona o slobodi pristupa informacijama, čime će izraziti jasnu opredijeljenost za zakonit i transparentan rad u interesu građana.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.