BiHIlijaš

Međunarodni dan spomenika: Upriličena manifestacija na srednjovjekovnom gradu Dubrovniku kod Ilijaša

Dubrovnik u Bosni: “Restauratorski i konzervatorski radovi na dijelu tvrđave kvalitetom nagovještavaju njegovu budućnost

PROMO

Ovo je naš najljepši spomenik srednjeg vijeka“, riječi su koje je sredinom prošlog stoljeća zapiaso bh. istraživač Đoko Mazalić, o zdanju koje se izdizalo nedaleko od Ilijaša.

Srednjovjekovni grad Dubrovnik nalazi se se iznad rijeke Miošice, 10 kilometara udaljen od Ilijaša. Ova srednjovjekovna utvrda podignuta je od strane feudalnih vlastelina ovog kraja, a datirana je u 14. stoljeće. Grad Dubrovnik je 2003. godine proglašen nacionalnim spomenikom, a zadnjih nekoliko godina na tvrđavi su rađeni arheološki, restauratorski i konzervatorski radovi.

Na srednjovjekovnom gradu Dubrovniku kod Ilijaša danas je upriličena izložba povodom završetka restauracije na tvrđavi, ali i Međunarodnog dana spomenika. Izložba je održana od 10 do 16 sati na lokalitetu starog grada Dubrovnika, a bila je dio programa manifestacije Međunarodni dana spomenika koja se tradicionalno obilježava 18. aprila, ali zbog pandemije ove godine je održana 19. septembra.

Prdsjednica ICOMOS-a u BiH pojašnjava da je tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana spomenika “Shared Cultures, Shared Heritage, Shared Responsibility/ Zajedničke kulture, zajedničko naslijeđe, zajednička odgovornost” te se odnosi na globalni kontekst nasljeđa kao dio kulturalnog identiteta u današnjem trenutku brzih migracija, konflikata kao i nesigurnosti koje donose klimatske promjene.

Manifestacija koja je upriličena na srednjovjekovnom gradu Dubrovniku kod Ilijaša organizovana je u saradnji sa Općinom Ilijaš, Icomos BiH, HKD „Napredak“ Ilijaš.

Partneri projekta: Institut za arheologiju FF UNSA, Nova Akropola-Sarajevo, Udruga žena San Ljubina, Omladinska organizacija Carpe diem Ilijaš.

Za provođenje mjera zaštite od koronavirusa bio je zadužen Crveni križ Ilijaš.

Povezani članci

Back to top button