Međunarodni je dan borbe protiv mina

Federalna uprava civilne zaštite je tokom februara realizovala doobuku deminera uoči početka deminerske sezone 2021. godine, čime su se stekli uvjeti za početak aktivnosti na deminerskim radilištima.

Redakcija 4. apr 2021 ID: 13248
Vaša reklama ovdje
062-118-465
Vaša reklama ovdje
062-118-465

Federalne uprave civilne zaštite saopćila je povodom Međunarodnog dana borbe protiv mina da je tokom prva tri mjeseca ove godine ukupno tretirano 75.000 metara kvadratnih sumnjive površine, pri čemu su pronađene i uništene dvije protivpješadijske mine i četiri neeksplodirana ubojna sredstva.

Timovi Federalne uprave civilne zaštite u prvom kvartalu ove godine vršili su deminiranja u Travniku, Maglaju, Odžaku, Vogošći, Mostaru i Bihaću.

U ovoj godini, osim završetka započetih zadataka, planirano je otvaranje projekata metodom vraćanja površine u Ilijašu, Usori i Foči-Ustikolini, čime bi se težište rada deminerskih timova Federalne uprave civilne zaštite prebacilo na ovaj koncept.

Federalna uprava civilne zaštite je tokom februara realizovala doobuku deminera uoči početka deminerske sezone 2021. godine, čime su se stekli uvjeti za početak aktivnosti na deminerskim radilištima.

U saopćenju se dodaje da su timovi za uništavanje eksplozivnih sredstava Uprave tokom prošle godine realizovali 1.530 zadataka, pri čemu su uklonili ili uništili 44 protivtenkovske mine, 635 protivpješadijskih mina, 4.958 komada različitog neeksplodiranih ubojnih sredstava, 330 različitih upaljača i detonatora, 44,9 kilogaram eksploziva i 44.735 komada municije kalibra do 14,5 milimetara.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sadržaj iznad je u naš sistem unešen 4. apr 2021 @15:34 od strane autora Redakcija osim ako nije navedeno drugačije (preuzeto, izvor obavezan) i numerisan je unikatnim brojem SN1/2104-041534-13248 koji možete koristiti tokom prijave kako bi znali o kojem se sadržaju radi. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim. Komentari na društvenim mrežama ne predstavljaju stavove portala IlijašNet te su odgovornost autora komentara.

Povezani članci

Back to top button