Mehanizam u Hagu pokrenuo stranicu s informacijama koja će olakšati praćenje 24. godišnjice genocida u Srebrenici *Arhiva

Aktivni članci 745 od 768, Arhivirani članci 2689 od 2704

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove (Mehanizam) danas je pokrenuo stranicu s praktiènim informacijama za medije, namijenjenu korištenju od strane medija u sklopu šireg pokrivanja 24. godišnjice genocida u Srebrenici.

Pored toga, dana 9. jula 2019. godine, u sklopu komemoracija, Program Mehanizma za informisanje zajednica pogođenih sukobima (PMI) pokrenuće kampanju u društvenim medijima, pod naslovom “Pamtimo genocid u Srebrenici”, saopćio je Mehanizam.

Stranica s praktičnim informacijama za medije sadrži izabrane informacije o predmetima, uključujući sažetke predmeta, ključne dokumente i potvrdna izjašnjenja o krivici, kao i kompilaciju arhivskog audio-vizualnog materijala iz predmeta okončanih pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i Mehanizmom u vezi sa zločinima počinjenim u Srebrenici u julu 1995.

Kampanja u društvenim medijima, koju će pokrenuti PMI, trajaće od 9. jula do 18. jula 2019. i obilježiće ključne događaje koji su se desili tokom tog perioda 1995. godine u Srebrenici, kako je utvrđeno u predmetima okončanim pred MKSJ-om i Mehanizmom. Kampanja će sadržati više informativnih video snimaka, infografike i prigodne objave u društvenim medijima, i koristiće arhivski materijal koji je uvršten u dokaze u postupcima pred MKSJ-om i Mehanizmom, kao što su iskazi svjedoka, originalni audio-vizualni materijal, vojni izvještaji i forenzički dokumenti.

Program Mehanizma za informisanje započet je u januaru 2019., sa ciljem da doprinese podizanju svijesti i znanja među zajednicama pogođenim sukobima o konfliktu u bivšoj Jugoslaviji tokom 90ih godina prošlog vijeka na osnovu predmeta pred MKSJ-om i Mehanizmom. Program velikodušno podržava Evropska Unija.

Za praćenje kampanje PMI-a u društvenim medijima #PamtimogenociduSrebrenici, kreirani su nalozi na društvenim mrežama: FacebookTwitterYouTubeLinkedIn.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu redakcija@ilijas.net. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Šaljite nam vijesti, fotografije, najave, informacije bilo kakve vrste i mi ćemo ih objaviti ukoliko su prikladnog sadržaja i ne krše pravila sajta! Vaše dojave možete slati putem forme klikom na Dojavi Vijest ispod, na mail redakcija@ilijas.net ili porukom na Facebook fan stranici klikom ovdje.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.