Mektebska 2019/2020. godina počinje 7. septembra

Aktivni članci 731 od 753, Arhivirani članci 2404 od 2419

Nova mektebska godina ako Bog da počinje u subotu 7. septembra 2019. god.,/8. muharrema 1441. god. po H., a završava se u nedjelju 07. juna 2020. god.,/15. ševvala 1441. god. po H. Mektebska nastava u 2019/2020. godini izvodiće se i realizirati prema važećem Nastavnom planu i programu usvojenom na sjednici Rijaseta 24. juna 2004. god., i ilmihalima/udžbenicima 1 – 9 namijenjenih za devetogodišnji program mektebske nastave.

Naime, na temelju odredbi Pravilnika o mektebima i mektebskoj nastavi, te u skladu sa Zaključkom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Uprava za vjerske poslove Rijaseta putem ovog saopštenja želi obavijestiti javnost o organiziranju mektebske nastave u 2019/20. godini, tj. početku i završetku mektebske godine, Nastavnom planu i programu po kojem će se izvoditi mektebska nastava, te kalendaru mektebske nastave i mektebskih takmičenja za 2019/2020. godinu.

Mektebska takmičenja na svim nivoima održaće se prema Kalendaru mektebske nastave i to; 5. aprila 2020. godine za nivo medžlisa, 19. aprila 2020. godine za nivo muftijstva i 7. juna 2020. godine Finalno mektebsko takmičenje za nivo Rijaseta.

Osnova za muallimski rad i poučavanje je Nastavni plan i program mektebske nastave, ilmihali i mektebska pedagoška dokumentacija. U narednoj mektebskoj godini koja je pred nama planirano je da se ako Bog da završe pripremne aktivnosti u vezi primjene novog Nastavnog plana i programa mektebske pouke, u smislu izrade i završetka potrebnih ilmihala i mektebske pedagoške dokumentacije. Novi Nastavni plan i program mektebske pouke usvojen je nakon temeljitih priprema i konsultacija sa relevantnim sugovornicima i učesnicima odgojno-obrazovnog procesa u mektebu. Ista metodologija se primjenjuje i za pripremu mektebske pedagoške dokumentacije koja je u toku, kao i izrada ilmihala 2 i 3, za mektebsku pouku. Ozbiljnost sadržaja koji tretiraju ovi dokumeti, nadležne u strukturama Islamske zajednice obavezuje na temeljitost i postupnost u izradi istih, te se nadamo da će takav pristup omogućiti poboljšanja u mektebskoj pouci u sadržajnom, organizacionom i administrativnom pogledu.

Koristimo priliku da čestitamo početak nove mektebske godine polaznicima mekteba, muallimima i roditeljima polaznika te zaželimo uspješno poučavanje i odgojno-obrazovni rad u mektebima“, poručili su iz Uprave za vjerske poslove.

Iz Muftijstva sarajevskog su također uputili čestitku u kojoj se kaže: “Čestitamo svim polaznicima mekteba, roditeljima i muallimima novu mektebsku 2019/20. godinu Molimo dragog Boga da nam bude na pomoći i da u novoj mektebskoj ali i školskoj godini ostvarimo što bolje rezultate i uspjehe.”

5d6d867bd40a7

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu redakcija@ilijas.net. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Šaljite nam vijesti, fotografije, najave, informacije bilo kakve vrste i mi ćemo ih objaviti ukoliko su prikladnog sadržaja i ne krše pravila sajta! Vaše dojave možete slati putem forme klikom na Dojavi Vijest ispod, na mail redakcija@ilijas.net ili porukom na Facebook fan stranici klikom ovdje.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.