Memorijalni centar Srebrenica: Pritisci na novinare BHRT-a zbog objave Izvještaja zvanične državne institucije su nedopustivi!

Info: Aktivni članci 429, Arhivirani članci 1919

Memorijalni centar Srebrenica oglasio se povodom odluke Upravnog odbora BHRT-a da ispituje okolnosti vezane za objavu radijskog serijala Izvještaj o negiranju genocida u Srebrenici za 2020. godinu u programu BH Radija 1.

Iz Memorijalnog centra Srebrenica napominju da je ova institucija osnovana od države BiH, te da je Izvještaj zvanični dokument, o kojem javni servisi imaju obavezu da izvještavaju.

Iz MC-a smatraju nedopustivim da se kvazi-istragama o ‘poštovanju procedura’ stavlja pritisak na novinare koji su realizirali izvještavanje o tom dokumentu, uvažavajući sve profesionalne i programske kriterije.

Tim BHRT-a je bio nosilac profesionalnog izvještavanja o obilježavanju 25. godišnjice genocida u Srebrenici. Upravo je, zahvaljujući Javnom RTV servisu u svijet otišla poruka preko 40 svjetskih lidera o osudi genocida u Srebrenici. Neprihvatljivo je da članovi UO dovode u pitanje poštivanje profesionalnih standarda javnog televizijskog emitovanja u slučaju emitovanja serijala o Izvještaju o negiranju genocida jer time dovode u pitanje ulogu BHRT-a da izvještava o radu i informacijama koje dolaze od zvaničnih institucija i organizacija koje je osnovala država BiH, poručuju iz Memorijalnog centra Srebrenica”.

Kako ističu, Memorijalni centar Srebrenica neće u tišini posmatrati napade na novinare zbog njihovog rada na objavljivanju praksama koje stoje iza negiranja genocida u Srebrenici.

Napominjemo, da Izvještaj prvenstveno govori o pojedinicma i organizacijama koje učestvuju u negiranju genocida, te ni u jednom segmentu nije pribjegao diskriminatornim stavovima, govoru mržnje ili bilo čemu drugom što bi moglo dovesti u pitanju najviše akademske standarde u okviru kojih je realiziran od strane stručnjake iz oblasti prava, komunikacija, historije, jezika i sigurnosti”, navode iz Memorijalnog centra.

Institucija je uložila mjesece rada u razvoj Izvještaja, te je preveden na engleski, njemački i turski, uz publikovanje putem akademskih ustanova i organizacija širom svijeta. S tim u vezi, smatramo nedopustivim da se bilo kakvim aktivnostima vrše pritisci i da iko otima javnu televiziju i putem njenih organa pokušava na mala vrata uvesti sankcionisanje novinara koji se bave tematikom istraživanja genocida u Srebrenici”, zaključuju iz Memorijalnog centra.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.