Microsoft najavio povlačenje Windows 10S sa tržišta

Prije manje od godinu Microsoft je predstavio novu verziju Windows platforme pod nazivom Windows 10S. Bio je to neobičan potez od samog starta.

Iako je izumljen kao potencijalni rival Google Chrome operativnom sistemu, koji se trebao probiti na važna tržišta kao što je obrazovanje, 10S sada služi kao rješenje za Windows 10 Lite.

Sistem je u stanju pokrenuti samo aplikacije koje su skinute sa Microsoft prodavnice, zbog čega kompanija tvrdi da slovo ”S” u nazivu stoji za ”Silmplicity” odnosno jednostavnost.

Windows 10S je zanimljiva ideja, ali na kraju se pokazalo da su skeptici bili u pravu. Microsoft je sada najavio povlačenje Windows 10S, umjesto čega će na tržište doći Windows 10S ”Mode”.

– Izumili smo Windows 10S kao opciju za škole ili preduzeća koja žele “jednostavan sistem sa garantovanom performansom”. Sljedeće godine 10S će biti dodatak postojećih verzija, a ne posebna verzija – izjavio je izvršni direktor Microsofta Džo Belfiore (Joe) na Twitteru.

Povezani članci

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam. Fokusirani smo na općine: Ilijaš, Brezu, Visoko i Vogošću.

redakcija@ilijas.net | +387(0)62 118 465

Statistika: Članci: 131, Dopisnici 6, Pregledi 2014420