Migranti na Vučjaku iz protesta odbili hranu i vodu *Arhiva

Info: Aktivni članci 533, Arhivirani članci 3594

Od jutros u kampu Vučjak kod Bihaća vlada dramatična situacija jer migranti odbijaju vodu i hranu u znak protesta zbog nehumanih uslova u kojima borave, dok je snijeg migrantski život učinio još gorim.

Snijeg, temperature u minusima i blato je ono što je zabilježeno jutros na Vučjaku gdje boravi blizu 600 migranata. Pod težinom snijega nekoliko šatora u kojima su boravili migranti je srušeno, što je automatski značilo da su neki ostali i bez ovog hladnog krova nad glavom.

Migranti poručuju da se sve teže nose s hladnoćom i užasnim životnim uslovima te da su zabrinuti kako će preživjeti zimu ukoliko se veoma brzo ne osigura adekvatan životni prostor, a posebno za mnogobrojne žene i djecu.

U kampu Vučjak je prisutna i Jedinica za specijalnu podršku MUP-a Unsko-sanskog kantona, ali za sada nisu zabilježeni bilo kakvi incidenti.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić izjavio je u subotu da bi za dvadesetak dana trebalo da budu stvoreni kapaciteti za prihvat prvih migranata u kasarni Blažuj kod Sarajeva.

On je tada izjavio da je cilj zatvoriti “divlji kamp Vučjak”.

I dok se kasarna priprema za prijem migranata, mještani Blažuja ističu da žive u strahu zbog dolaska velikog broja migranata te da ovom mjestu prijeti ekološka katastrofa s obzirom na to da se kanalizacija iz kasarne planira spojiti s lokalnim potokom.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.