Crna Hronika

Migranti počeli provaljivati i u kuće na širem području Ilijaša

Migranti koji žele da se dokopaju zapadnih zemalja na putu do njih borave i u BiH. U zadnje vrijeme sve češće ih možemo vidjeti i na području Ilijaša. Prolazak migranata ovuda ne bi bio problem ukoliko to gledamo s ljudske strane ali su počeli da uništavaju i pljačkaju imovinu stanovnika ilijaških naselja, ne u takom velikom broju ali dešava se već neki period. Stvar nije za zanemariti.

Moramo napomenuti da je riječ o kućama koje trenutačno nisu naseljene te su migranti vidjeli priliku za udoban i siguran smješta. A kako se vremenske prilike budu pogoršavale, a znamo da dolaze i hladniji dani, možemo očekivati porast ovih slučajeva. Broj tih kuća na teritoriji Ilijaša je pozamašan a radi se o kućama ljudi koji borave van BiH.

Dešava se da u slučajevima prilikom provale u kuću nema elemenata krivičnog djela, koje se goni po službenoj dužnosti. Uglavnom je riječ o oštećenju tuđe stvari i upućuje se da se privatno goni N.N. lice, migranta kome ni policija ne može da utvrdi identitet.

Pitanje identifikacije je samo jedan od problema koji policija ima s migrantima jer većina njih nema odgovarajuće dokumente.

Takođe, moramo napomenuti da sve više policijskih službenika na terenu radi na kvalitetnom kontroliranju i praćenju kretanja migranata, nadzoru lokacija na kojima borave, te generalno preveniranja i sprečavanja nedozvoljenih i nezakonitih ponašanja članova migrantske populacije.

NAPOMENA: Iako među migrantima ima i onih koji su problematični, nisu svi skloni činjenju krivničnih djela, dosta njih je u prolazu kako bi se dokopali zapadnih zemalja trudeći se da ne uznemiravaju naše građane.

Povezani članci

Back to top button