Migranti ponovo na ulicama Sarajeva

Info: Aktivni članci 486, Arhivirani članci 4439

Ublažavanje restriktivnih mjera i povoljnija epidemiološka situacija u našoj zemlji rezultirali su postepenom normalizacijom života, ali i povratkom migranata na sarajevske ulice i trgove.

Halil je prije četiri mjeseca iz Maroka došao u Bosnu i Hercegovinu, odakle će pokušati da ode u neku od zemalja Evropske unije. Živi u hostelu i ne želi ići u prihvatne kampove za koje tvrdi da su pretpani, ali i opasni, zbog čestih sukoba unutar migrantske populacije.

Nemamo problema sa Bosancima. Najveći problemi su sa policijom”, kaže Halil, migrant iz Maroka.

Ljudi u Bosni su veoma dobri. Nemam problema ovdje”, kaže Muhammed, migrant iz Irana.

Građani Sarajeva podijeljenog su mišljenja o migrantima. Plaše se za vlastitu sigurnost, ali nerijetko pokazuju i razumijevanje za sudbinu ovih ljudi.

U Kantonu Sarajevo djeluje i poseban operativni tim MUP-a zadužen isključivo za pitanja kretanja i boravka ilegalnih migranata na području ovog kantona. Sudeći prema zvaničnoj policijskoj statistici o broju počinjenih krivičnih djela, migranti na području glavnog grada u ovom trenutku još ne predstavljaju veći sigurnosni rizik.

Pored smanjenja kriminala općenito, primjetno je i smanjenje stope kriminala u kojem su izvršioci ili žrtve, odnosno oštećeni upravo migranti. Kada sve uzmemo u obzir, možemo ocijeniti da je stanje sigurnosti na području Kantona Sarajevo zadovoljavajuće”, kaže Mustafa Bešić, šef Ureda policijskog komesara MUP-a Kantona Sarajevo.

Povećano prisustvo pripadnika MUP-a primjetno je na glavnim gradskim ulicama i trgovima, gdje migranti provode većinu vremena. Svakodnevno se radi na njihovom nadzoru i identifikaciji, a samo u toku jedne policijske akcije, koja je provedena 27. aprila, identifikovano je i u prihvatne centre smješteno više od 90 ilegalnih migranata.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.