Milićević: Institucije nisu učestvovale u nabavci respiratora, ovo treba istražiti *Arhiva

Info: Aktivni članci 331, Arhivirani članci 4695

Povodom informacija o nabavci 100 respiratora za potrebe zdravstvenih ustanova u FBiH, koji su plaćeni 10,5 miliona KM, ministrica financija FBiH i komandantica Federalnog štaba Civilne zaštite Jelka Milićević izjavila je kako smatra obavezom dati pojašnjenje javnosti da relevantne i nadležne institucije u ovoj krizi nisu učestvovale u navedenoj nabavci.

Prema jasnim procedurama, sve potrebe prvo utvrđuje struka, odnosno Zavod za javno zdravstvo. Nakon toga se donosi odluka o pokretanju nabavke od Federalnog štaba Civilne zaštite i pribavlja saglasnost Vlade Federacije BiH. Proceduru nabavke provodi Federalna uprava Civilne zaštite. Na kraju, kada oprema za borbu protiv koronavirusa stigne, Federalni štab usvaja odluku o njenoj raspodjeli lokalnim razinama. U navedenom slučaju nabavke respiratora ta procedura nije provedena” naglašava ministrica Milićević.

Također podsjeća da je ne tako davno upozorila javnost kako izmjene u sastavu i obimu Federalnog stožera Civilne zaštite nisu zakonski utemeljene.

Zbog svega navedenog zaista je potrebno potpuno istražiti šta se desilo jer je u pitanju novac poreznih obveznika iz budžeta FBiH“, istakla je ministrica Milićević.

Kako su mediji danas objavili, Poljoprivredno gazdinstvo “Srebrena malina” d.o.o. iz Srebrenice čiji je vlasnik TV voditelj Fikret Hodžić uvoznik je respiratora iz Kine za Vladu Federacije BiH, a osim neobičnog posrednika u oči upada i cijena uvezene opreme.

Kako je nabavka koštala 10,5 miliona KM prostom računicom lako dođemo do podatka da je jedan respirator kineskog proizvođača koštao oko 100 hiljada KM.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo po službenoj dužnosti je formiralo dva predmeta i provjerava spornu nabavku respiratora u Federaciji BiH, dok se o svemu oglasio i Hodžić kazavši da su iskoristili svoje relacije i poslovne odnose s partnerima iz Kine i ovom nabavkom uspjeli značajno osnažiti naš zdravstveni sistem.

izvor: Klix.ba

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.