Minimalna penzija bit će 400 maraka *Arhiva

To je ovogodišnji plan, a od 15. aprila očekuje se rast penzija za tri do 3,5 posto svim penzionerima osim onima koji imaju najveća primanja

Aktivni članci 799 od 822, Arhivirani članci 2689 od 2704

Zavod penzijsko-invalidskog osiguranja (PIO/MIO) FBiH za povećanje penzija u ovoj godini planira dobro odriješiti kesu te u tu namjenu izdvojiti 90 miliona KM, saznaje „Dnevni avaz“.

Retroaktivna isplata

Iz Zavoda PIO potvrdili su da će od 15. aprila doći do redovnog usklađivanja penzija koje je predviđeno novim zakonom o PIO-u, a koji je na snagu stupio 1. marta prošle godine. Ovim povećanjem od tri do 3,5 posto bit će obuhvaćeni svi penzioneri u FBiH osim oni koji imaju najveća primanja od 2.174 KM, a takvih je oko 500 od ukupno 413.000 korisnika.

Iz Zavoda tvrde da su stvoreni svi uvjeti za rast penzija.

– Zakonom je predviđeno da se usklađivanje izvrši po objavi službenih podataka o rastu realnog BDP-a i indeksa potrošačkih cijena. Mi ćemo nakon njihove objave donijeti odluku i spremni smo primijeniti povećanje – potvrdio nam je Tomislav Kvesić, portparol Zavoda PIO/MIO.

Inače, isplata će se vršiti retroaktivno. Tako bi na penzionerskim čekovima koji budu dijeljeni 5. maja trebalo biti i više novca, a rast od tri do 3,5 posto obuhvatit će penzije za januar, februar, mart i april.

Vanredna povećanja

Kako navodi Kvesić, to će biti peto povećanje po odredbama novog zakona.

Podsjećamo, u februaru je vanrednim povećanjem minimalna penzija porasla za 11 KM, odnosno 3,2 posto, i sada iznosi 359 KM, a s novim povećanjem koje će uslijediti za mjesec, trebala bi biti oko 370 KM.

Plan je da se minimalna penzija poveća na 400 KM, a to će biti moguće zbog narednih vanrednih povećanja koja su predviđena novim zakonom.

Isplata iz budžeta

Podsjetimo, od januara 2020. godine prijeći će se na tzv. trezorski sistem kojim će se nedostajuća sredstva za isplatu penzija osiguravati iz budžeta FBiH.

– Novim zakonom o PIO, koji je stupio na snagu u martu, predviđeno je da se sva nedostajuća sredstva osiguraju iz budžeta do petog u mjesecu – pojašnjavaju iz Zavoda i dodaju da će to biti garancija isplate penzija bez obzira na to kakav bude priliv sredstava.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu redakcija@ilijas.net. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Šaljite nam vijesti, fotografije, najave, informacije bilo kakve vrste i mi ćemo ih objaviti ukoliko su prikladnog sadržaja i ne krše pravila sajta! Vaše dojave možete slati i putem Viber broja +38762-118-465, na mail redakcija@ilijas.net ili porukom na Facebook fan stranici klikom ovdje.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.