Ministar Alikadić: Naredne sedmice javni poziv za dodjelu sredstava za korisnike iz oblasti kulture i sporta

Info: Aktivni članci 569, Arhivirani članci 4439

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Alikadić je u svom današnjem obraćanju kazao kako je u prethodnom periodu Vlada KS bila fokusirana na saniranje posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa, kao i zaštitom zdravlja naših sugrađana, a što je i njen najveći prioritet, trenutno.

Želim istaći da u Kantonu Sarajevo imamo dva bitna segmenta društvenog života, a to su kultura i sport, te moramo obratiti pažnju na prevazilaženju situacije u kojoj su se našle te oblasti kada je u pitanju pandemija koronavirusa. Kada je u pitanju kultura, mi imamo ustanove kulture koje su na budžetu KS, njihova su prava definisana i njihovo finansiranje nije ugroženo, vrši se redovno“, kazao je ministar.

Dodao je i kako je naredbama štabova civilne zaštite zabranjeno njihovo djelovanje, tako da su one odmah krenule sa online prikazivanjem predstava, što je svakako omogućilo da se jedan dio segmenta kulture u Kantonu koliko-toliko nastavi nesmetanim putem.

Kada je u pitanju sport, mi tu imamo prilično neuređenu oblast i ne postoje određeni zakoni koji bi definisali prava, kako trenera tako i sportista u KS-u. U narednom periodu ćemo uložiti dodatne napore kako bi donijeli određene zakone i prevazišli probleme koji su nastali u oblasti sporta, a odnose se na pandemiju koronavirusa. Shodno tome, Ministarstvo kulture i sporta KS će naredne sedmice raspisati javni poziv za dodjelu budžetskih sredstava za korisnike iz oblasti kulture i sporta“, najavio je ministar Alikadić.

Ovom prilikom, osvrnuo se i na par vrlo bitnih stvari koje se odnose na ovaj javni poziv.

Mi smo pratili u prethodnom periodu sve mjere koje su donijele države u regionu i, u skladu sa našim važećim zakonima i zakonskim propisima, uvidjeli smo da nije moguće primijeniti neke od mjera koje su te države donijele, i to iz prostog razloga što mi nemamo zakone koji su doneseni na tom nivou. Javni poziv će doživjeti određene formalne promjene tako da ćemo u narednom periodu, dok bude javni poziv, uložiti maksimalni napor da novac stigne do krajnjeg korisnika u onoj mjeri koliko oni to imaju potrebu realizovati, kroz svoje redovne aktivnosti. Tako ćemo u javni poziv uvesti neke nove normative koji će omogućiti da bude maksimalno realizovan do krajnjeg korisnika i da ovo stanje izazvano pandemijom što prije prevaziđemo“, naglasio je ministar.

Precizirao je kako će u ovom javnom pozivu, odnosno u aplikaciji svakog od aplikanata iz oblasti kulture i sporta biti obavezno numerisanje svake stranice, kako ne bi gubili vrijeme na analizu samih aplikacija i kasniju evaluaciju, odnosno bodovanje.

Druga bitna stvar odnosi se na preliminarnu listu, što znači da ćemo po okončanju javnog poziva i po analizi svih aplikacija koje su pristigle napraviti preliminarnu listu i obavijestiti korisnike koji su aplicirali ko je od njih prošao javni pozivi i zadovoljio osnovne eliminatorne uslove, ali i također obavijestiti i one koji nisu ispunili uslove. Sljedeća stavka u ovom javnom pozivu odnosit će se na obavezu potpisivanja ugovora, kada je u pitanju finansiranje. Uvest ćemo jednu novu praksu, tako da će svaki korisnik po odobravanju finansijskih sredstava biti u obavezi da potpiše ugovor sa Ministarstvom kulture i sporta, gdje ćemo jasno definisati koje su to obaveze korisnika i prava koja crpi iz ugovora, odnosno dodjele budžetskih sredstava. Također, vrlo bitna stavka je finansiranje. Mi ćemo u ovom javnom pozivu staviti određene obrasce koji će, u skladu sa važećim propisima iz oblasti finansija, definisati kako se budžetska sredstva moraju i mogu pravdati, tako da neće moći biti odstupanja“, obrazložio je ministar Alikadić.

Istakao je i jedan od problema na koji su do sada naišli, a koji se odnosi na činjenicu da nemamo inspektora u oblasti sporta.

Nemamo mogućnosti da vršimo redovnu kontrolu nego samo imamo godišnje izvještaje iz oblasti sporta, odnosno od sportskih udruženja, tako da ćemo od svih korisnika tražiti da u narednom periodu dostave plan i program svojih aktivnosti, sa jasno naznačenom lokacijom održavanja, a Ministarstvo će posjećivati korisnike i provjeravati da li su te aktivnosti sa kojima su aplicirali i realizovane kako je to u aplikaciji navedeno“, najavio je ministar.

Osvrnuo se i na Zakon o sportu koji nije omogućio da se djeluje kao što su djelovale države u regionu.

Mi u ovom trenutku nemamo podatak koliko trenera u KS-u je zaposleno, odnosno koliko ih je u stalnom radnom odnosu. U narednom periodu ćemo formirati jedinstveni informacioni sistem koji će imati mogućnost da kroz Sportski savez KS svakom korisniku dostavi njegov račun, uz potpisanu izjavu o odgovornosti. Svaki od korisnika će unositi sve podatke u jedinstveni sistem, čime ćemo znatno skratiti proceduru apliciranja, ali i imati jedinstven pregled stanja kako u oblasti kulture tako i u oblasti sporta u Kantonu Sarajevo“, istakao je na kraju svog obraćanja ministar Alikadić.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.