Ministar Bašić: Za infrastrukturna uređenja privrednih i poslovno – industrijskih zona izdvojeno 2,43 miliona KM

Aktivni članci 827 od 850, Arhivirani članci 2689 od 2704

Sporazum o sufinansiranju projekata za infrastrukturna uređenja privrednih i poslovno – industrijskih zona u općinama Ilijaš, Vogošća, Stari Grad, Ilidža, Hadžići i Trnovo potpisao je danas ministar privrede Kantona Sarajevo Haris Bašić s načelnicima pomenutih općina Akifom Fazlićem, Edinom Smajićem, Ibrahimom Hadžibajrićem,Senaidom Memićem, te pomoćnici načelnika Hadžića i Trnova.

Kako je pojasnio ministar Bašić, u Budžetu KS za ovu namjenu u ovoj godini planirana su sredstva u iznosu od 2.434.565 KM KM, od čega su 500.000 KM budžetska, a 1.943.000 KM su kreditna sredstva.

Najavio je da će još 500.000 KM budžetskih sredstava također biti usmjereno u ovu svrhu.

Program podrazumijeva opremanje industrijskih zona infrastrukturom, odnosno pristupnim i priključnim putevima, komunikacijom unutrašnjeg transporta, snabdijevanjem vodom, električnom energijom, zemnim gasom, vodovod i kanalizaciju.

Po riječima, načelnika Fazlića u općini Ilijaš za sve projekte obezbijeđen je iznos od 545.815 KM i to za sufinansiranje projekata Izgradnja saobraćajne infrastrukture u industrijskim zonama “Luke” i “Željezara”, te asfaltiranje saobraćajnice u krugu “Željezare” Ilijaš.

“Planirana je rekonstrukcija saobraćajnice na relaciji podvožnjaka Stari Ilijaš, nastavak izgradnje saobraćajne mreže unutar industrijske zone ‘Luke’, rješavanje imovinsko – pravnih odnosa te rekonstrukcija saobraćajnice na relaciji podvožnjaka Stari Ilijaš”, rekao je načelnik Fazlić.

Iznos od 415.000 KM izdvojen je za sufinansiranje projekta Izgradnja saobraćajnice i mosta preko rijeke Vogošće, sa izmještanjem vrelovoda, kišne i fekalne kanalizacije i vodovoda, u cilju povezivanja nove industrijske zone i magistralnog puta М – 18.

“Za našu općinu je ovo vrlo značajan projekt koji planiramo realizirati do početka sljedeće godine”, naveo je načelnik Smajić.

Iznos od 200.000 KM namijenjen je projektima u općina Stari Grad Sarajevo i to za sufinansiranje radova rekonstrukcije poslovne zone u ulici Štrosmajerova: odvodnju i postavljanje rasvjete, kao i za radove na rekonstrukciji poslovne zone od Katedrale do Slatkog ćošeta: rekonstrukcija pješačke površine sa odvodnjom i vodovodnom mrežom.

“Za projekte u industrijskoj zoni općine Ilidža planirana su sredstva od 185.500 KM i to za izgradnju mosta u industrijskoj zoni Blažuj, kao i za otvaranje puta, koji će prolaziti pored mesnice ‘Mujanić’ te ići kroz ‘Bosanku’ do Vlakova. Na ovome radimo već posljednje četiri godine, ali se nadam da ćemo ovo konačno završiti za nekoliko mjeseci. Kad se izgradi izlaz sa autoputa na kružni tok prema Mostaru više nikad niko neće moći ‘zapeti’ na tom području”, istakao je načelnik Memić.

Najavio je da će se naknadno graditi cesta od Pejtona do Otesa preko Osijeka te se spojiti sa Blažujem kako bi Ilidža imala razvijene saobraćajnice za narednih sto godina.

U općini Hadžići ukupno za sve projekte obezbijeđen je iznos od 591.250 KM za sufinansiranje projekata Izgradnja vodovodne i fekalne kanalizacione mreže u Privrednoj zoni Hadžići te izgradnju oborinske kanalizacije.

100.000 KM biće implementirano u općini Trnovo za sufinansiranje projekata Izgradnja kišne i fekalne kanalizacije za Poslovno sportski centar Trnovo kao i za izgradnju vodovodne mreže za potrebe ovog centra.

Inače, na prijedlog Ministarstva privrede, Vlada Kantona Sarajevo usvojila je na jednoj od prethodnih sjednica Program raspodjele finansijskih sredstava za infrastrukturno uređenje i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa u privrednim i poslovno – industrijskim zonama Kantona Sarajevo za ovu godinu.

izvor: Vlada KS

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu redakcija@ilijas.net. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Šaljite nam vijesti, fotografije, najave, informacije bilo kakve vrste i mi ćemo ih objaviti ukoliko su prikladnog sadržaja i ne krše pravila sajta! Vaše dojave možete slati i putem Viber broja +38762-118-465, na mail redakcija@ilijas.net ili porukom na Facebook fan stranici klikom ovdje.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.