Ministar Filipović: MBO i kogenerativno postrojenje imaju prednosti i mane *Arhiva

Da li će i odluka o skupoj i visokorizičnoj izgradnji spalionice otpada u Kantonu Sarajevo biti donešena bez učešća javnosti?

Info: Aktivni članci 508, Arhivirani članci 4169

Na zadnjoj sjednici Skupštine usvojena je mjera gdje će Ministarstvo Vladi KS dati prijedlog izbora tehnologije za koji ćemo se opredijeliti – postrojenje za mehaničko-biološki tretman otpada ili izgradnju kogenerativnog postrojenja. Od izbora postrojenja će zavisiti i lokacija na kojoj će biti smješten, da li će to biti Smiljevići ili Butile. Studija opravdanosti je zasnovana na 163.000 tona otpada koji se generira godišnje“, rekao je na panelu Go green or go home: Wastless economy na Sarajevo Unlimited forumu ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Damir Filipovic.

Oba postrojenja imaju prednosti i mane. Prednost MBO je što se može fazno graditi i što košta 79 miliona KM. Kogenerativno postrojenje se mora odmah graditi i košta 219 miliona. U naredih 20-ak dana Vlada KS će se opredjeliti za jedno postrojenje“, rekao je ministar Filipović.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.