Ministar Garibija: Dodatnih 200.000 KM za bolje obroke u javnim kuhinjama *Arhiva

Info: Aktivni članci 511, Arhivirani članci 4169

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo je u saradnji sa Koordinacionim odborom javnih kuhinja dogovorilo značajno povećanje kvaliteta obroka u javnim kuhinjama. Novi Pravilnik o normativu namirnica potrebnih za spravljanje jednog toplog obroka je već stupio na snagu, a Vlada Kantona Sarajevo je u Budžetu za 2020. godinu podržala izdvajanje dodatnih sredstava za ove namjene. Resorni ministar Malik Garibija ističe da su za povećanje kvaliteta obroka planirali dodatno oko 200.000 KM.

U toku godine imali smo nekoliko žalbi građana na kvalitet obroka u javnim kuhinjama, te primjedbu o nedostatku raznolikosti ishrane. Ranije je normativ diktiralo Ministarstvo, ovaj put smo krenuli obrnutom logikom. Okupuli smo predstavnike svih javnih kuhinja i dali im potpuno odriješene ruke da sastave novi normativ po želji i vlastitom iskustvu, uz zahtjev da to moraju biti značajno kvalitetniji obroci koje bismo i sami jeli“, navodi ministar Garibija.

Koordinacija javnih kuhinja reagovala je veoma pozitivno, dostavili su novi normativ koji je Ministarstvo prihvatilo bez ikakvih intervencija, a dobrom voljom Vlade KS i vladajuće većine osigurano je povećanje finansiranja za spravljanje toplih obroka, ali i suhih obroka koji se dijele vikendom. Pored veće raznolikosti u obrocima novina je i da je udvostručena količina mesa koja se stavlja u obroke, odnosno ranija količina junetine s kostima u novom pravilniku je uračunata bez kostiju. Također je u jedan broj obroka na zahtjev korisnika ubačena piletina.

Svojim politikama nastojimo što više umanjiti broj osoba koje pravo na obrok nažalost moraju ostvarivati u javnim kuhinjama, ali za one koji se ipak hrane u javnim kuhinjama želimo što bolje obroke. U 300 mjera Vlade Kantona Sarajevo zabilježena je i mjera da Sarajevo mora biti grad bez gladnih ljudi, za realizaciju ove mjere tri ključne aktivnosti su povećanje kvaliteta obroka, povećanje kvaliteta radnih uslova osoba koje rade u kuhinjama, te uvođenje novog koncepta javne kuhinje za sve. Prve dvije aktivnosti su uspješno realizirane već u 2019. godini, dok se o trećoj pregovara i očekuje se njena realizacija u 2020. godini“, pojašnjava ministar Garibija.

Pravo na topli obrok u Kantonu Sarajevo u novembru 2019. godine ostvarilo je 1278 domaćinstava sa 3169 članova. Pravo na topli obrok ostvaruje se posredstvom Centra za socijalni rad KS, a u pitanju je grupa daleko najugroženijih stanovnika Kantona. Više informacija o načinu kako se ostvaruje pravo na topli obrok u Sarajevu građani mogu naći na Mapi prava i usluga, odnosno na linku ovdje.

izvor: Vlada KS

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.