Ministarstvo privrede KS: Raspisan Dopunski javni poziv za dodjelu budžetskih sredstava za isplatu dijela plaće za mjesec mart 2020.godine, rok 10 dana

Info: Aktivni članci 516, Arhivirani članci 4439

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo, a na osnovu odluke Vlade Kantona Sarajevo objavilo je Dopunski javni poziv za dodjelu budžetskih sredstava za isplatu dijela plaće za mjesec mart 2020. godine.

Kako navode, ovim pozivom pozvani su svi oni privredni subjekti, kojima je zabranjena djelatnost od strane nadležnih organa, a koji nisu obuhvaćeni ranijim javnim pozivima, da podnesu zahtjev za isplatu dijela plaće za mjesec mart 2020. godine.

Objavom ovog Dopunskog javnog poziva izvršeno je kompletiranje svih djelatnosti zabranjenih naredbama nadležnih organa, čime je osigurana mogućnost da svi privredni subjekti kojima je zabranjeno obavljanje djelatnosti mogu ostvariti pravo na dodjelu budžetskih sredstava za navedenu namjenu.

Kada je u pitanju isplata dijela plaće za mjesec april i maj 2020. godine, ističu da je ovo sufinansiranje privrednih subjekata, kao jedna od mjera ublažavanja negativnih ekonomskih posljedica, propisana Zakonom o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama u Kantonu Sarajevo koji je stupio na snagu dana 15.05.2020. godine.

S tim u vezi, ovim zakonom propisano je da Vlada Kantona Sarajevo donosi Program kratkoročnih i srednjoročnih mjera od značaja za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica na privredu u Kantonu Sarajevo izazvanih koronavirusom (COVID-19).

Treba napomenuti da je Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo pripremilo Prijedlog ovog Programa, a sredstva za ovu namjenu planirana su u Budžetu Kantona Sarajevo za 2020. godinu. Konkretno, izvor finansiranja ovog Programa je kredit Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koji se u narednom periodu treba realizovati.

Pored navedenog, Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo je pripremilo Javni poziv za dodjelu poticajnih sredstava za očuvanje i razvoj tradicionalnih i starih zanata-obrta za 2020. godinu. Kako su najavili, ovaj Javni poziv će biti objavljen sutra u “Dnevnom avazu”.

Mogu se prijaviti privredni subjekti koji ispunjavaju uslove iz Uredbe o kriterijima i postupku za ostvarivanje prava na podsticajna sredstva za očuvanje i razvoj tradicionalnih i starih zanata-obrta.

S obzirom na broj aplikanata koji su se prijavljivali prethodnih godina, očekuje se da bi ih ove godine moglo biti oko 300.

izvor: Vlada KS

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.