Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS: Cilj povratka u školske klupe je socijalizacija učenika i priprema za povratak u normalno stanje

Redakcija 29. apr 2021 ID: 15044

U posljednje tri sedmice bilježimo poboljšanje epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo što je za posljedicu imalo i postepeno popuštanje mjera.

Tako je Vlada Kantona Sarajevo postepeno otvarala škole dajući im svakako prioritet u odnosu na mnoge druge djelatnosti, kao što je to praksa svugdje u svijetu.

Prvo smo u školu vratili učenike razredne nastave i učenike trećih razreda srednje škole. Razredna nastava uvijek je prioritet, jer je riječ o najmlađim učenicima, koji nisu samostalni u učenju. Treći razred imao je prioritet jer većina ove generacije, svi treći razredi četvorogodišnjeg srednjeg obrazovanja, nisu bili na nastavi u školskim klupama nikako od početka pandemije. Nešto kasnije pridružili smo i učenike 7. i 8. razreda osnovne škole, koji također nisu imali priliku doći u školske klupe od početka pandemije”, naglašavaju u dopisu upućenom svim osnovnim i srednjim školama sa područja Kantona Sarajevo iz Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS.

Današnjim daljnjim popuštanjem, u školu su se vratili i 5. i 6. razredi, kao i drugog razred srednje škole. Učenici drugog razreda srednje škole također nisu boravili u školskim klupama od početka pandemije.

Dakle, od 4.5. do 7.5.2021. godine odgojno-obrazovni proces za učenike od 1. do 8. razreda javnih i privatnih osnovnih škola i učenike paralelnih škola realizirat će se u prostorijama škole po kombinovanom modelu, a u skladu sa Uputstvom Ministarstva za odgoj i obrazovanje br. 11/04-34-2024-3/21, od 2.2.2021. godine(prečišćeni tekst) i izmjenom Uputstva Ministarstva za odgoj i obrazovanje br. 11/04-34-2024-4/21 od 12.2.2021. godine.

Učenici devetog razreda predmetne nastave nastavljaju pohađati nastavu online u skladu sa Uputstvom Ministarstva za odgoj i obrazovanje br. 11/04-34-2024-4/21, od 11. 3. 2021. godine.

Nadalje, odgojno-obrazovni proces za učenike drugog i trećeg razreda javnih i privatnih srednjih škola i sve učenike JU Srednja muzička škola realizirat će se u prostorijama škole po kombinovanom modelu, a u skladu sa Uputstvom Ministarstva za odgoj i obrazovanje br. 11/04-34-2024-3/21, od 2.2.2021. godine(prečišćeni tekst). Učenici 1. i 4. razreda srednje škole nastavljaju pohađati nastavu online u skladu sa Uputstvom Ministarstva za odgoj i obrazovanje br. 11/04-34-2024-4/21, od 11. 3. 2021. godine.

Vlada je produžila važenje tačaka 7.,8. i 9. iz Zaključka Vlade br. 02-04-17055-2/21 od 9.4. 2021. godine. Te tačke odnose se na nastavak rada škola koje odgajaju, obrazuju i rehabilituju učenike sa teškoćama, na mogućnost učenika u inkluziji da online nastavu prate iz škole, te na dozvolu rada produženog boravka.

Napominjemo da je cilj povratka u školske klupe socijalizacija učenika i priprema za povratak u normalno stanje. Najbolji odgojno-obrazovni ciljevi postižu se upravo u neposrednoj interakciji učenika i nastavnika. Pozivamo i ohrabrujemo nastavnike da ovom povratku pristupe sa profesionalnim entuzijazmom i bez opterećenja i prevelikih očekivanja. Vrijeme koje je iza nas bilo je stresno i teško za sve učenike, njihove roditelje i nastavnike i njihove porodice. Stoga očekujemo da susreti u školi budu prilike za početak procesa zacjeljivanja i normalizacije. Znamo da su ocjene neobjektivne i nerealne, kao što je neobjektivan i nerealan i način života i način realizacije nastave u posljednjoj godini. Ocjene nisu u prvom planu. Kada se učenici vrate u školske klupe očekujemo da vidimo sistematizaciju nastavnih sadržaja, te prilagođeno podučavanje novih nastavnih sadržaja. Štete koje su nastale u obrazovanju postepeno će se nadoknađivati u godinama koje dolaze, ali je mnogo važnije potaknuti pozitivan stav prema školi i omogućiti učenicima da kreiraju vlastita lijepa sjećanja na školske dane”, poručuju iz resornog ministarstva.

Tragom zaključka sa sastanka ministrice sa Upravnim odborom Udruženja direktora/ravnatelja sarajevskih osnovnih škola, ostavljamo mogućnost da škola organizira kombinovani model nastave na način da se grupe smjenjuju na dnevnoj, a ne na sedmičnoj osnovi, o čemu će odlučiti škola, te će kroz uobičajeni izvještajni obrazac o tome obavijestiti Ministarstvo.

Također, preporučujemo da, kada je vrijeme lijepo, dio sadržaja može biti realiziran na otvorenom, posebno za mlađe uzraste. Odgojno-obrazovni rad u školi organizira se uz strogo poštivanje higijensko-epidemioloških mjera. Krizni štab Kantona Sarajevo i Vlada Kantona Sarajevo pomno prate razvoj epidemiološke situacije, te postepeno popuštaju mjere. Ukoliko broj novooboljelih, kao i sedmična incidenca nastave padati, Vlada će u nastavni proces po kombinovanom modelu uvesti i učenike prvog razreda srednje škole, kao i učenike devetog razreda osnovne škole. Maturanti srednjih škola uskoro završavaju nastavu. Ponedjeljak, 3.5.2021. godine, je neradni i nenastavni dan. Svim pripadnicima i pripadnicama pravoslavne vjeroispovijesti želimo Sretan Vaskrs. Svim radnicima i radnicama želimo Sretan Prvi maj – Međunarodni dan rada”, ističu na kraju iz Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sadržaj iznad je u naš sistem unešen 29. apr 2021 @16:48 od strane autora Redakcija osim ako nije navedeno drugačije (preuzeto, izvor obavezan) i numerisan je unikatnim brojem SN1/2104-291648-15044 koji možete koristiti tokom prijave kako bi znali o kojem se sadržaju radi. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim. Komentari na društvenim mrežama ne predstavljaju stavove portala IlijašNet te su odgovornost autora komentara.
Želite li dostaviti saopćenje za javnost, dojaviti vijest, najaviti događaj ili se reklamirati na portalu IlijašNet kontaktirajte nas na:
Email: ilijasnet@gmail.com
Viber poruke: +387 62 118 465
Facebook poruke: Facebook Poruka

Povezani članci

Back to top button