Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS: Obavještenje o ocjenjivanju učenika

Redakcija 21. apr 2021 ID: 14548

Poštovani direktori i direktorice, nastavnici i nastavnice, stručni saradnici i saradnice,

u sadašnjim uslovima postepenog povratka učenika u škole po kombinovanom modelu, a uvažavajući dosadašnje vrijeme provedeno u online okruženju, zabrinutost za mentalno zdravlje uzrokovano pandemijom, potrebno je da nastavnici maksimalno prilagode načine i učestalost provjere znanja.

To što su učenici u učionici ne znači da je Pravilnik o praćenju, vrednovanju i ocjenjivanju učenika osnovnih i srednjih škola u Kantonu Sarajevo na snazi u punom kapacitetu. Naime, ovaj pravilnik potrebno je primjenjivati i dalje u skladu sa Smjernicama za ocjenjivanje učenika u online okruženju i Instrukciji o primjeni Pravilnika o praćenju, vrednovanju i ocjenjivanju učenika osnovnih i srednjih škola Kantona za vrijeme realizacije online nastave broj 11/1-34-1293/20 od 17.11.2020. godine, a sve kako je navedeno u našem Uputstvu od 2.2.2021. godine

Ohrabrujemo nastavnike, da vrijeme kada su učenici u školi provedu tako što će sistematizirati i prilagođeno podučavati novim sadržajima, a ne nužno ocjenjivati učenike. Fokusiranjem na ocjenu podstičemo negativne emocije kako kod učenika, tako i kod nastavnika. I dalje je na snazi odredba o reduciranom broju ocjena potrebnih za zaključivanje ocjene.

Povratak učenika u školske klupe u ovom trenutku motiviran je potrebom za socijalizacijom učenika, a ne isključivo obrazovnim potrebama.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sadržaj iznad je u naš sistem unešen 21. apr 2021 @20:57 od strane autora Redakcija osim ako nije navedeno drugačije (preuzeto, izvor obavezan) i numerisan je unikatnim brojem SN1/2104-212057-14548 koji možete koristiti tokom prijave kako bi znali o kojem se sadržaju radi. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim. Komentari na društvenim mrežama ne predstavljaju stavove portala IlijašNet te su odgovornost autora komentara.
Želite li dostaviti saopćenje za javnost, dojaviti vijest, najaviti događaj ili se reklamirati na portalu IlijašNet kontaktirajte nas na:
Email: ilijasnet@gmail.com
Viber poruke: +387 62 118 465
Facebook poruke: Facebook Poruka

Povezani članci

Back to top button