Ministri danas ponovo o stanju u oblasti migracija *Arhiva

Info: Aktivni članci 495, Arhivirani članci 4439

Iako se Nacrt godišnjeg nacionalnog programa BiH 2018.-2019.- trebao naći na dnevnom redu Vijeća ministara BiH to se kako stoje stvari neće desiti jer će i ovaj put biti skinut sa dnevnog reda. Dokument čiji je predalagač Komisija za NATO i inetegracioni proces BiH skidan je s dnevnog reda ranijih sjednica na zahtjev srpskih minstara, a ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak u petak je potvrdio da će se to i danas desiti.

Rekao je da nema smisla da ovaj saziv Vijeća ministara odlučuje o akcionom planu nakon što su SDA, HDZ i SNSD objavili da će sljedeće sedmice usvojiti zajedničke koalicione principe i formirati Vijeće ministara do kraja mjeseca. Crnadak je također poručio da EU i NATO put naše zemlje ne mogu ići zajedno.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas će nastaviti 167. sjednicu započetu 26. februara, na kojoj je ostalo razmatranje predloženih odluka Ministarstva pravde BiH o prestanku rada Jedinice za implementaciju projekta izgradnje Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH, te odluke o utvrđivanju datuma početka rada Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija.

Također, preostalo je izjašnjavanje o Prijedlogu ovogodišnjeg programa rada Vijeća ministara BiH, a bit će razmatrana i Informacija o stanju u oblasti migracija u BiH, u okviru koje je predložena odluka o određivanju privremenih prihvatnih centara za smještaj migranata na lokaciji tvornice „Bira“ i lokaciji Đačkog doma „Borići“ u Bihaću.

Imenovanja i istek mandata u institucijama BiH iz nadležnosti Vijeća ministara BiH i tekuća pitanja posljednje su tačke dnevnog reda te sjednice, nakon koje je predviđeno održavanje nove sjednice.

Između ostalog, Vijeće ministara BiH trebalo bi razmatrati Prijedlog odluke o usvajanju Strategije komuniciranja o procesu pristupanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji – od kandidatskog statusa do članstva sa Prijedlogom navedene strategije.

Komisija za NATO integracijski proces BiH predlagač je Nacrta godišnjeg nacionalnog programa Bosne i Hercegovine 2018 – 2019. godine, dok je Ministarstvo finansija i trezora predložilo donošenje odluke o privremenom finansiranju institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za razdoblje april – juni 2019. godine.

Na dnevni red uvršteno je nekoliko informacija, među kojima je Informacija o kretanju makroekonomskih pokazatelja za prošlu godinu, kao i izvještaji o prošlogodišnjem radu Odbora državne službe za žalbe Vijeća ministara BiH, Ureda za zakonodavstvo Vijeća ministara BiH, Agencije za nadzor nad tržištem BiH, te prijedlozi programa rada Ministarstva odbrane BiH, Vijeća za državnu pomoć i Agencije za rad i zapošljavanje BiH za ovu godinu.

Fena

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.