Mjere za sprječavanje širenja i uništavanje ambrozije *Arhiva

Info: Aktivni članci 579, Arhivirani članci 4683

Inspektorat poljoprivredne, vodne i šumarske inspekcije poziva građane i pravne subjekte da na svojim imanjima, u vrtovima i voćnjacima, kao i površinama kojima upravljaju, već počnu sa aktivnostima uništavanja izuzetno alergene korovske biljke ambrozije. Suzbijanje i uništavanje ambrozije vrši se na površinama poljoprivrednog, šumskog, građevnog i vodnog zemljišta.

Napominjemo i da je zbog invazivnog širenja i izazivanja alergijskih reakcija kod velikog broja ljudi u BiH od 2011. godine na snazi Odluka o mjerama za sprječavanje širenja i uništavanja korovske biljne vrste – Ambrosia artemisifolia L. („Službene novine Federacije BiH“, br.89/11). Odredbama te odluke propisane su mjere za sprječavanje širenja i uništavanje ambrozije, te utvrđena odgovornost osoba zaduženih za provođenje mjera i određen nadzor nad njenim provođenjem.

Tokom vegetacijske sezone ambroziju je nužno, u više navrata, u periodu od aprila do kraja juna, a prije fenološke faze cvjetanja, pa sve do oktobra, uklanjati i suzbijati sljedećim mjerama:

agrotehničkim: obrada tla i pravovremena sjetva;
mehaničkim: čupanjem, okopavanjem, redovitom košnjom;
hemijskim: upotrebom učinkovitih herbicida za suzbijanje ambrozije.

Najbolji način uklanjanja ambrozije je čupanje biljke s korijenom prije nego počne da cvate, jer se cvjetanjem raspršuje i povećava koncentracija peludi u zraku, a samo 20-30 peludnih zrnaca dovoljno je za pojavu alergijske reakcije.

Mjere za sprječavanje širenja i uništavanje ambrozije provode:
vlasnici i korisnici poljoprivrednog zemljišta – obrađenog i neobrađenog (njive, voćnjaci, vinogradi, vrtovi i bašte, livade i drugo) i zapuštenih površina poljoprivrednog zemljišta;
vlasnici i korisnici šumskog zemljišta (šuma i lovišta);
vlasnici i korisnici građevnog zemljišta – izgrađenog i neizgrađenog;
subjekti koji upravljaju vodotocima i kanalima i površinama uz vodotoke i kanale;
subjekti koji održavaju površine uz javne puteve, ceste i željezničke pruge;
subjekti koji upravljaju nacionalnim parkovima, parkovima grobljima i drugim zelenim površinama;
vlasnici i korisnici zapuštenih zemljišnih površina pored puteva, staza, kao i utrina, degradiranih pašnjaka, zapuštenih parkova, iskrčenih mjesta u šumama i drugo.

Provedbom mjera navedene Odluke prema vlasnicima, korisnicima i subjektima zemljišta na kojem raste ambrozija, a za koje se inspekcijskim nadzorom utvrdi da ne preduzimaju mjere suzbijanja i uništavanja ambrozije, poduzimaće se mjere shodno zakonskim propisima.

Ambrozija (fazanuša, fazanka, limundžik ili partizanka) je jednogodišnja biljka, visoka metar do metar i po, koja je sa područja Sjeverne Amerike uvezena u Evropu kontaminiranim pošiljkama sjemena. Period koji je pred nama pogoduje širenju i razvoju ove biljke, te utjecaju koji ona ima na poljoprivredne površine, ali i ljude.

Polen ambrozije je jedan od najjačih poznatih alerganata. Kod osjetljivih osoba može doći do crvenila očiju, suzenja i svraba očiju, zapušenja nosa, svraba nosa, kihanja, kašlja, piskanja u prsima, otežanog disanja, astme, kao i drugih alergijskih manifestacija, kao na primjer na koži i probavi.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.