Mjere za sprječavanje širenja i uništavanje ambrozije *Arhiva

Aktivni članci 755 od 777, Arhivirani članci 2404 od 2419

Inspektorat poljoprivredne, vodne i šumarske inspekcije poziva građane i pravne subjekte da na svojim imanjima, u vrtovima i voćnjacima, kao i površinama kojima upravljaju, već počnu sa aktivnostima uništavanja izuzetno alergene korovske biljke ambrozije. Suzbijanje i uništavanje ambrozije vrši se na površinama poljoprivrednog, šumskog, građevnog i vodnog zemljišta.

Napominjemo i da je zbog invazivnog širenja i izazivanja alergijskih reakcija kod velikog broja ljudi u BiH od 2011. godine na snazi Odluka o mjerama za sprječavanje širenja i uništavanja korovske biljne vrste – Ambrosia artemisifolia L. („Službene novine Federacije BiH“, br.89/11). Odredbama te odluke propisane su mjere za sprječavanje širenja i uništavanje ambrozije, te utvrđena odgovornost osoba zaduženih za provođenje mjera i određen nadzor nad njenim provođenjem.

Tokom vegetacijske sezone ambroziju je nužno, u više navrata, u periodu od aprila do kraja juna, a prije fenološke faze cvjetanja, pa sve do oktobra, uklanjati i suzbijati sljedećim mjerama:

agrotehničkim: obrada tla i pravovremena sjetva;
mehaničkim: čupanjem, okopavanjem, redovitom košnjom;
hemijskim: upotrebom učinkovitih herbicida za suzbijanje ambrozije.

Najbolji način uklanjanja ambrozije je čupanje biljke s korijenom prije nego počne da cvate, jer se cvjetanjem raspršuje i povećava koncentracija peludi u zraku, a samo 20-30 peludnih zrnaca dovoljno je za pojavu alergijske reakcije.

Mjere za sprječavanje širenja i uništavanje ambrozije provode:
vlasnici i korisnici poljoprivrednog zemljišta – obrađenog i neobrađenog (njive, voćnjaci, vinogradi, vrtovi i bašte, livade i drugo) i zapuštenih površina poljoprivrednog zemljišta;
vlasnici i korisnici šumskog zemljišta (šuma i lovišta);
vlasnici i korisnici građevnog zemljišta – izgrađenog i neizgrađenog;
subjekti koji upravljaju vodotocima i kanalima i površinama uz vodotoke i kanale;
subjekti koji održavaju površine uz javne puteve, ceste i željezničke pruge;
subjekti koji upravljaju nacionalnim parkovima, parkovima grobljima i drugim zelenim površinama;
vlasnici i korisnici zapuštenih zemljišnih površina pored puteva, staza, kao i utrina, degradiranih pašnjaka, zapuštenih parkova, iskrčenih mjesta u šumama i drugo.

Provedbom mjera navedene Odluke prema vlasnicima, korisnicima i subjektima zemljišta na kojem raste ambrozija, a za koje se inspekcijskim nadzorom utvrdi da ne preduzimaju mjere suzbijanja i uništavanja ambrozije, poduzimaće se mjere shodno zakonskim propisima.

Ambrozija (fazanuša, fazanka, limundžik ili partizanka) je jednogodišnja biljka, visoka metar do metar i po, koja je sa područja Sjeverne Amerike uvezena u Evropu kontaminiranim pošiljkama sjemena. Period koji je pred nama pogoduje širenju i razvoju ove biljke, te utjecaju koji ona ima na poljoprivredne površine, ali i ljude.

Polen ambrozije je jedan od najjačih poznatih alerganata. Kod osjetljivih osoba može doći do crvenila očiju, suzenja i svraba očiju, zapušenja nosa, svraba nosa, kihanja, kašlja, piskanja u prsima, otežanog disanja, astme, kao i drugih alergijskih manifestacija, kao na primjer na koži i probavi.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu redakcija@ilijas.net. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Šaljite nam vijesti, fotografije, najave, informacije bilo kakve vrste i mi ćemo ih objaviti ukoliko su prikladnog sadržaja i ne krše pravila sajta! Vaše dojave možete slati putem forme klikom na Dojavi Vijest ispod, na mail redakcija@ilijas.net ili porukom na Facebook fan stranici klikom ovdje.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.