Mjesečni izdaci domaćinstva od tri člana iznose 1.508 KM u Federaciji BiH

Redakcija 10. sep 2021 ID: 22844

Potrošačka korpa koja se objavljivala do 2008. godine sadržavala je najvažnije životne namirnice podsjeća da od 2008. godine ne izračunava i ne objavljuje vrijednost “Potrošačke korpe”.

Potrošačka korpa koja se objavljivala do 2008. godine sadržavala je najvažnije životne namirnice iz kategorije ishrane i pića, a po sadržaju i količinama predstavljala je minimum potreba četveročlanog domaćinstva u segmentu ishrane – navodi se.

Inputirana renta
Kako pojašnjavaju, taj indikator se obračunavao na osnovu metodologije koja je razvijena od bivšeg Saveznog zavoda za statistiku iz perioda SFRJ.

U EU ne postoji standard za izračunavanje minimalne potrošačke korpe niti je izrada tog podatka obavezujuća u procesu pridruživanja EU tako se o usklađenosti sa EU standardima ne može govoriti – ističe se.

U saopćenju za javnost podsjećaju da se, na osnovu podataka prikupljenih Anketom o potrošnji domaćinstava (posljednja je provedena u 2015. godini), izračunavaju prosječni mjesečni izdaci domaćinstava koji se po definiciji i metodološkom pristupu ne mogu izjednačiti sa potrošačkom korpom koja je ranije objavljivana.

Na osnovu navedene ankete prosječni mjesečni izdaci domaćinstva sa prosječnim brojem članova (3,0 članova) u Federaciji BiH iznose 1.508,04 KM. Kao što smo naveli, za razliku od potrošačke korpe, koja je ranije objavljivana, prosječni mjesečni izdaci domaćinstva se ne odnose na minimalne potrebe za prehranu domaćinstva, nego na prosječnu potrošnju domaćinstava koja osim izdataka za hranu i piće obuhvata i izdatke za alkoholna pića i duhan; odjeća i obuća; stanovanje, voda, električna energija, plin i drugi energenti; namještaj, kućanski uređaji i redovno održavanje kuće; zdravstvo; prijevoz; komunikacije; obrazovanje; rekreacija i kultura; restorani i hoteli i ostala dobra i usluge.

Potrošnja iz vlastite proizvodnje
U prosječne mjesečne izdatke domaćinstva uključena je inputirana renta (procjenjeni iznos stanarine za vlasnike stambenih jedinica) i potrošnja iz vlastite proizvodnje koji zajedno čine oko 19,5 posto prosječne mjesečne potrošnje. S obzirom na navedeno, prosječna potrošnja domaćinstava nikako se ne može poistovjetiti sa potrošačkom korpom – navedeno je.

Kako se navodi iz Federalnog zavoda za statistiku, indeks potrošačkih cijena se obračunava u svrhu praćenja promjene kretanja cijena proizvoda i usluga koje domaćinstva kupuju radi lične potrošnje, a ne u svrhu definisanja iznosa potrošačke korpe.

Za obračun ineksa potrošačkih cijena sve tri statističke inistitucije u Bosni i Hercegovini koriste jedinstvenu metodologiju i opšte prihvaćeni su od EUROSTAT-a – saopćio je Odsjek za odnose sa javnošću i biblioteka Federalnog zavoda za statistiku.

(Fena)

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sadržaj iznad je u naš sistem unešen 10. sep 2021 @22:43 od strane autora Redakcija osim ako nije navedeno drugačije (preuzeto, izvor obavezan) i numerisan je unikatnim brojem SN1/2109-102243-22844 koji možete koristiti tokom prijave kako bi znali o kojem se sadržaju radi. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim. Komentari na društvenim mrežama ne predstavljaju stavove portala IlijašNet te su odgovornost autora komentara.
Želite li dostaviti saopćenje za javnost, dojaviti vijest, najaviti događaj ili se reklamirati na portalu IlijašNet kontaktirajte nas na:
Email: ilijasnet@gmail.com
Viber poruke: +387 62 118 465
Facebook poruke: Facebook Poruka

Povezani članci

Back to top button