Mještani Gajeva protiv Čevljanske koride: Protestima žele spriječiti manifestaciju *Arhiva

Aktivni članci 656, arhivirano 2249. redakcija@ilijas.net

Nakon što je za sljedeći vikend, 27. i 28. juli 2019. godine najavljena manifestacija “Tradicionalna Čevljanska korida”, koju već nekoliko godina organizuje nevladina organizacija “Čevljanovići 1947”, mještani Mjesne zajednice Gajevi u općini Ilijaš poručuju da neće dozvoliti održavanje ovog događaja i najavljuju proteste.

Podsjećaju da je narodni teferič u Čevljanovićima prvi put organizovan 1947. godine kao sjećanje na Dan ustanka naroda Bosne i Hercegovine, koji je u Socijalističkoj Republici Bosni i Hercegovini obilježavan kao državni praznik.

“Narodni teferič na Čevljanovićima podrazumijevao je svečano polaganje cvijeća na spomenik palim borcima Narodno-oslobodilačke borbe, uz narodno veselje. Uz taj spomenik danas se nalazi i spomenik palim borcima Armije Republike Bosne i Hercegovine iz posljednjeg rata protiv BiH. Borba bikova kakvu danas imamo na Čevljanskom teferiču organizira se tek od 1986. godine”, ističu iz MZ Gajevi.

Podsjećaju da je od početka održavanje teferiča organizovala Mjesna zajednica Gajevi, što posljednjih godina više nije slučaj.

“Već nekoliko godina organizacija te manifestacije je prepuštena nevladinoj organizaciji ‘Čevljanovići 1947’, koju je osnovao gospodin Besim Gljiva. Tokom ove manifestacije, koja okuplja hiljade gostiju iz cijele BiH, mjesna zajednica trpi ogromne pritiske, štete na privatnoj imovini su velike, sigurnost građana je ugrožena, u toku održavanja same manifestacije zaustavljena je kompletna putna komunikacija od Donjih Čevljanovića prema Gajevima i susjednim selima. Novac prikupljen od organiziranja ove manifestacije Mjesna zajednica Gajevi ranije je koristila za održavanje javnih dobara Mjesne zajednice. Nažalost, već niz godina građani Mjesne zajednice Gajevi nemaju nikakve koristi od te manifestacije, premda trpe ogromnu štetu”, posebno naglašavaju u pismenom obraćanju.

Mještani Gajeva su ranije o ovom problemu izvijestili Općinu Ilijaš, kao i Sedmu Policijsku upravu Ilijaš, te ih upoznali sa činjenicom da su članovi Savjeta MZ Gajevi Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu podnijeli krivičnu prijavu protiv Besima Gljive kao i bivšeg predsjednika MZ Gajevi Harisa Gljive zbog sumnje na nezakonite aktivnosti sa bankovnim računom Mjesne zajednice Gajevi.

Porazno je da općinska vlast u Ilijašu prednost u organiziranje ove manifestacije daje nevladinoj organizaciji ‘Čevljanovići 1947’ u odnosu na Mjesnu zajednicu Gajevi”, stoji u najavi protesta zbog Čevljanske koride.

Iz MZ Gajevi obavještavaju javnost da nikome nisu dali saglasnost za održavanje ovogodišnje koride te će u subotu i nedjelju održati proteste i, kako kažu, “neće dozvoliti održavanje teferiča i koride sve dok nosilac organizacije ne bude Mjesna zajednica Gajevi, a novac od te manifestacije ne bude uplaćivan na račun Mjesne zajednice Gajevi, kako bi korist od njega imala cijela lokalna zajednica, a ne samo pojedinci“.

Izvor: Klix.ba

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu redakcija@ilijas.net. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Šaljite nam vijesti, fotografije, najave, informacije bilo kakve vrste i mi ćemo ih objaviti ukoliko su prikladnog sadržaja i ne krše pravila sajta! Vaše dojave možete slati putem forme klikom na Dojavi Vijest ispod, na mail redakcija@ilijas.net ili porukom na Facebook fan stranici klikom ovdje.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.