FotoIlijaš

Mještani naselja Borovi u MZ Podlugovi blokirali lokalni put, ne daju prolaz kamionima sa šljunkom

Stanovnici ilijaškog naselja Borovi u MZ Podlugovi godinama muku muče sa lošim stanjem puta, a ove godine sa ogromnom prašinom koju stvaraju teški kamioni prolazeći ovim putem vozeći materijal za arape koji grade u ovom dijelu Ilijaša. Kako kažu, do sada su se obratili na gotovo sve adrese, molili i tražili pomoć, ali sve se završavalo obećanjima.

PROMO

Kako kažu put koji je sam od sebe u lošem stanju uništavaju i firme koje grade objekte arapima, tako da bude dana kad tik ispod samih prozora kuća dnevno prođe po stotinu teretnih kamiona, miksera sa betonom, šlepera sa građevinskim materijalom i slično.

Problem je u tome što se više ne zna ko sve koristi ovaj put, a neki vozači, da bi, vjerovatno, dovezli što više tura, voze kao da su na autoputu, tvrde mještani.

Nezadovoljni reakcijom nadležnih odlučili su poduzeti radikalnije mjere vezane za ovu putnu komunikacju te su jučer blokirali prolazak kamiona. Na to je reagovao i investitor koji je izašao na lokaciju i sa građanima razgovarao o problemu. Zaključak razgovora je obećanje investitora da će održavati put (nasipanjem) tokom izvođenja radova na što su građani pristali.

– Što se tiče, dugoročno gledano, ako se ne bude adekvatne reakcije, parkirat ćemo svoja vozila na put, iznijeti na njega dijelove namještaja, te zajedno sa djecom spriječiti njegovo korištenje – kazali su nam, a neka nam niko od političara ne dolazi da traži glas jer su imali priliku da se dokažu svih ovih godina  ali nisu. -dodaju, ogorčeni na ignorisanje nadležnih.

Radi se o dionici od nekih 250 metara makadama puta o kojem smo i ranije pisali da je u veoma lošem stanju, jer svaka kiša stvori kanale te je isti nemoguće koristiti. U više navrata su ga mještani sami popravljali nadajući se obečanjima da će se isti sanirati, odnosno asfaltirati. Do asfaltiranja puta ove godine nije došlo jer je prema našim informacijama Savjet MZ Podlugovi odlučio da isti nije prioritet. Takođe, građani su preko lokalnog vijećnika upućivali incijative vezane za ovaj put a 2018. godine što je urodilo plodom, nasut je, što je koštalo oko 6 000 KM. Isto tako u ovom naselju građani imaju problem sa vodosnadbjevanjem o čemu su upoznati nadležni.

5f7d8cfde3e50

Povezani članci

Back to top button