Ilijaš

Mladi u Ilijašu zadovoljni saradnjom sa lokalnom zajednicom: Ostat ćemo ovdje!

Đenana Šehić iz Ilijaša je mlada osoba koja želi ostati u Bosni i Hercegovini i kaže, ne planira odseliti iz svoje lokalne zajednice.

PROMO

Mišljena sam da život mlade osobe u Ilijašu zavisi od same osobe. Svaka osoba svojom aktivnošću ili pasivnošću svoj život čini lakšim ili malo težim. Moja lokalna zajednica mladim ljudima pruža dosta novih prilika ukoliko oni znaju da ih iskoriste.

Ovako priču počinje Đenana Šehić iz Ilijaša. Ona je, kao i mnoge druge mlade osobe u BiH, svjesna da je za dobar položaj ove kategorije u društvu itekako potrebna saradnja sa predstavnicima vlasti.

5f7d8952be957

Mišljenje dijeli i Šejla Muminović koja dodaje da je mladim ljudima, kako u Ilijašu tako i u cijeloj BiH, potrebna podrška vlasti.

Iz svoje lokalne zajednice definitivno ne bih odselila, zadovoljna sam trudom predstavnika vlasti ali i mladih ljudi“ – pojasnila je Šejla Muminović iz Ilijaša.

Općina Ilijaš još od 2010. godine, kada je usvojen Zakon o mladima FBiH, radi sve kako bi omogućila aktivno, kvalitetno i trajno učešće mladih u lokalnoj zajednici. Krovna tijela mladih u BiH odala su priznanje ovoj općini kao lokalnoj zajednici koja je naklonjena mladima. Općina Ilijaš priznata je kao „Lider u podršci razvoja potencijala mladih“.

Za najveći uspjeh i ponos smatramo činjenicu da je to priznanje stiglo upravo od mladih ljudi“ – istakla je Enisa Mešetović, službenica za mlade Općine Ilijaš.

Kako Općini, ovo priznanje mnogo znači i mladima u Ilijašu. Ono je dokaz koji potvrđuje tvrdnje mladih iz Ilijaša da im općina itekako pomaže da ostvare svoje ideje i interese i tako doprinesu razvoju cjelokupne zajednice. Općina Ilijaš stipendira učenike/ce koji imaju izuzetan uspjeh u učenju ali i one koji su u stanju socijalne potrebe te dodjeljuje sportske stipendije. Općina radi i na smanjenju stope nezaposlenosti među mladima.

5f7d88d326091

U svrhu smanjenja stope nezaposlenosti visokoobrazovanih kadrova omogućavamo da mladi sa završenim fakultetima volontiraju i tako steknu neophodno radno iskustvo od dvanaest mjeseci, kako bi mogli polagati ispit općeg znanja i aplicirati za posao u državnoj službi. S ponosom možemo istaći da Općina Ilijaš ima izuzetne mlade ljude koji ostvaraju sjajne rezultate u oblasti formalnog i neformalnog obrazovanja“ – dodala je Enisa Mešetović, službenica za mlade Općine Ilijaš.

Mladi Općine Ilijaš iz godine u godinu bilježe sve bolje rezultate i često su sudionici međunarodnih takmičenja u znanju, studijskih posjeta, međunarodnih konferencija i seminara.

Kako bismo im omogućili što bolje i kvalitetnije uslove za odlazak, osnovan je Fond za mobilnost mladih Općine Ilijaš. Kroz Fond, Općina Ilijaš podržava odlaske mladih na aktivnosti unutar Bosne i Hercegovine, regiona i svijeta. Podrška organizovanom aktivizmu mladih, omladinskim organizacijama te neformalnim grupama mladih provodi se kroz Budžet za mlade. Shodno Akcionom planu Strategije prema mladima Općine Ilijaš 2018-2022. godina, omladinska udruženja i neformalne grupe realizuju projekte koji će omogućiti sistemskom rješavanja problema i potreba mladih u Ilijašu“ – pojasnila je Mešetović.

Svi napori da se kreira dobra sredina za život mladih u Ilijašu, ne prolaze nezapaženo. Mirela Kurtović iz Ilijaša smatra da je jako važno, možda i presudno, moći se osloniti na predstavnike lokalne zajednice .

Lokalna vlast nije prepreka niti pokretač mnogih stvari. Pokretači smo mi, mladi, i nekada nam je potrebna pomoć. Zato hvala predstavnicima općine koji su na raspolaganju gotovo uvijek“ – zaključila je.

5f7d88facfdc7

Općina Ilijaš će i u narednom periodu nastaviti sa podrškom mladima, kako pojedincima tako i omladinskim organizacijama te neformalnim grupama.

Budući da su mladi ilijašani i ilijašanke pokrenuli projekat “Daj mi prostor!”, Općina Ilijaš će u narednom periodu sufinansirati realizaciju ovog sjajnog projekta te će mladi dobiti adekvatan prostor za realizaciju svojih ideja i aktivnosti“ – zaključila je Enisa Mešetović.

Iako svjesni da se život mladih odvija na internetu i da do njih najlakše dolaze negativne informacije, predstavnici Općine Ilijaš trudit će se i dalje da mladima pokažu drugu, pozitivnu stranu priče, i da im pruže uslove u kojima mogu ostvariti svoje potencijale.

Krovna tijela su priznanja lokalnim zajednicama dodijelila za postignuća u 2019. godini, u sklopu projekta Fakat je vakat za mlade. Projekat se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI).

izvor: vijecemladih.ba

Povezani članci

Back to top button