Mladima po 10.000 KM za kuću ili stan *Arhiva

Aktivni članci 831 od 854, Arhivirani članci 2689 od 2704

Kako bi pomoglo mladima da lakše dođu do svog krova nad glavom, Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS-a i ove godine davat će subvencije od 10.000 KM za rješavanje stambenog pitanja ove populacije. Javni poziv za mlade je objavljen i bit će otvoren do 26. juna. Ove godine, kako je kazao ministar Damir Filipović, nisu ograničili listu samo na one koji zadovoljavaju uvjete, u smislu predviđenih sredstava, nego su listu ostavili otvorenom, te ukoliko dođe do rebalansa u toj stavci ili do preraspodjele sredstava, onda će se omogućiti i onima koji zadovoljavaju uvjete, ali ne ulaze u finansijski okvir, da dobiju sredstva.

Subvencije

– S ovim projektom nastavljamo jer se on pokazao dobrim i korisnim za mlade osobe koje prvi put rješavaju stambeno pitanje. Imam običaj da kažem da to nije samo 10.000 KM, kad dignete kredit od 70.000 KM, na tih 10.000 KM koje biste dodatno digli imali biste nekoliko hiljada maraka kamate. Mislim da mladima ova subvencija dobro dođe, jer u značajnoj mjeri umanji sredstva koja treba da izdvoje za ovu namjenu, kazao je Filipović.

Prethodnih godina za ovaj projekat vladalo je veliko interesovanje, a ministar ne sumnja da će tako biti i ove, piše Oslobođenje.

– U budžetu smo za subvencije izdvojili 400.000 KM, tako da ćemo projektom obuhvatiti 40 mladih. Međutim, ostavili smo mogućnost proširenja liste ukoliko dođe do rebalansa ove stavke, naglasio je Filipović.

Zakup

Uslovi koje kandidat za subvencioniranje rješavanja stambenog pitanja mladih mora ispuniti jeste da nije stariji od 35 godina, da je državljanin BiH, da ima prebivalište na području KS-a u toku posljednje tri godine prije podnošenja zahtjeva, da nema riješeno stambeno pitanje, kao i da prodavac stana ili kuće nije roditelj, brat ili sestra kandidata ili roditelj, brat ili sestra bračnog partnera kandidata. Također, da nije ostvario pravo po projektima za rješavanje stambenog pitanja putem kupovine stana pod povoljnijim uslovima i rješavanje stambenog pitanja mladih putem zakupa uz obavezu kupoprodaje stana. Emira Asotić.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu redakcija@ilijas.net. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Šaljite nam vijesti, fotografije, najave, informacije bilo kakve vrste i mi ćemo ih objaviti ukoliko su prikladnog sadržaja i ne krše pravila sajta! Vaše dojave možete slati i putem Viber broja +38762-118-465, na mail redakcija@ilijas.net ili porukom na Facebook fan stranici klikom ovdje.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.