Mogu li pruge u BiH odgovoriti potrebama građana i privrede? *Arhiva

Info: Aktivni članci 339, Arhivirani članci 4695

Više od hiljadu kilometara željezničkih pruga potencijal su za unapređenje prijevoza robe i putnika. Mogu li željeznice u našoj zemlji odgovoriti potrebama bh. građana i prevrednika?

Transport tereta, naftnih derivata i ostale robe, koje razvijenije države u svijetu regulišu uglavnom putem željezničkog saobraćaja, u BiH je dodatna smetnja na magistralnim putevima. Uzimajući u obzir i dugotrajne sanacije saobraćajnica, tokom kojih bh. privrednici svakodnevno gube novac, postavlja se pitanje zašto se transport robe ne odvija u većem obimu željezničkim saobraćajem u BiH.

Ekspert za saobraćaj Ševal Kovačević navodi kamiondžijski lobi kao razlog. Dodaje da bi se prijevoz velikih tereta trebao obavljati željeznicom i da bi ona trebala biti spona između luka i unutrašnjosti.

Glavni željeznički koridor sjever-jug nije dovoljno iskorišten imajući u vidu da se na tom potezu još nalaze industrijski gradovi. Ni putnički saobraćaj željeznicama naše zemlje nije dovoljno iskorišten, a najčešći razlog zbog kojeg građani izbjegavaju putovati na ovaj način su, kako kažu, dugotrajne vožnje.

Dodatnim ulaganjima u infrastrukturu, kao i promociju željeznica stekli bi se i uslovi za bolju iskorištenost ovog načina prijevoza. Za sada, još smo daleko od brzina koje vozovi postižu na šinama Zapadne Evrope.

Kovačević podsjeća na naše talgo vozove i da je brzina iznad 70 km/h nepreporučljiva, a da je u Evropi dvostruko veća. Ističe da postojeću mrežu treba modernizovati.

Željeznice nemaju alternativu. BiH može biti jedna od zemalja koja svojim građanima nudi sigurniji i ekološki prihvatljiviji način putovanja. Naravno, uz neophodna ulaganja koja su potrebna da bi bh. pruge vodile u svijet.

federalna.ba

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.