Zdravlje

Mogućnosti ljudskog tijela, šta sve može da izdrži

Davno je uspostavljeno „pravilo trojke“ koje govori o tome da čovjek može izdržati oko tri minute bez vazduha, tri dana bez vode i tri sedmice bez hrane. Oko ostalih stvari koje ljudsko tijelo može izdržati ne postoje uspostavljena pravila, ali postoje pretpostavke izvučene na osnovu određenih testiranja, slučajnih ili namjernih.

Koliko visoku ili nisku temperaturu ljudsko tijelo može podnijeti? Koliko dugo čovjek može ostati budan? Na kolikoj visini može preživjeti? Ili koje ubrzanje može podnijeti? Donosimo vam odgovore na ova pitanja…

Koliko dugo može ostati budni?

Čak i jedan dan sna negativno utiče na ljudski organizam. Nakon tri do četiri dana čovjek više ne može izdržati bez sna. Najduže što je uspio ostati budan je 17-godišnji Randy Gardner koji je još 1965. godine radio naučni projekat. Zaspao je nakon 264 sata, odnosno 11 dana. Prije toga njegovo tijelo počelo je vegetirati sa otvorenim očima.

Koliko radioaktivnih zračenja tijelo može podnijeti?

Zračenje dovodi do povećanja ćelija raka u tijelu. Ali koliko zračenja će uništiti ljudsko tijelo? Stručnjaci sa Rensselaer Polytechnic Instituta smatraju da ako je ljudsko tijelo nekoliko minuta izloženo zračenju od 5–6 Sv (Sieverts, jedinica mjere zračenja) broj stanica raka će se povećati toliko da ljudsko tijelo neće moći da preživi.

Koja je najniža temperatura koju tijelo može izdržati?

Pothlađivanje ljudskog tijela počinje sa temperaturom od -35 stepeni Celzijusa, a gubljenje svijesti nastaje otvorenim izlaganjem temperaturi nižoj od -27 stepeni. Obično se računa da je svaka temperatura niža od -22 stepena Celzijusa smrtonosna.

Koja je najviša temperatura koja dovodi tijela do trenutačne smrti?

Dehidriranost, sunčanica i opekotine na tijelu koje mogu dovesti i do kolapsa organizma simptomi su izlaganja visokim temperaturama. Stručnjaci tvrde da ako je ljudsko tijelo izloženo temperaturama većim od 60 stepeni neprestano 10-ak minuta, to rezultira smrću. Temperatura od 140 stepeni može dovesti do trenutačne smrti nakon nekoliko sekundi.

Do koje nadmorske visine čovjek može preživjeti?

Na nadmorskoj visini od 4572 metra, atmosferski pritisak pada ispod 57 posto, što kod prosječnih ljudskih bića izaziva gubljenje svijesti. Međutim, kada su u pitanju jako spremne osobe poput planinara i ljudi koji obitavaju na ogromnim nadmorskim visinama, njihova granica izdržljivosti bi mogla biti oko 7925 metara.

Koliko ubrzanje tijelo može podnijeti?

Polazna tačka 1 G (mjera za gravitacionu silu) je sila normalne gravitacije na Zemlji. Stručnjaci NASA-e su zaključili da ljudsko tijelo može izdržati silu bočnog kretanja do 14G, dok je kretanje naglavačke ograničeno na 8 G. Što se tiče uspravnog kretanja naprijed ili nazad, tijelo može izdržati maksimalne brzine od oko 40 G. Ograničenost tijela proizilazi iz samog prsnog koša koji štiti naše srce od udaraca ali i pomicanja uzrokovanih kretanjem.

Nezavisni info centar za one koji žele da znaju. Informišemo širu javnost o dešavanjima na području Općine Ilijaš i šire.

Cijenjeni posjetioci broj objavljenih vijesti je 197 sa 2078444 pregleda

redakcija@ilijas.net | +387(0)62 118 465

Adblock Detektovan

Please consider supporting us by disabling your ad blocker