Mostar za Evropsku prijestolnicu kulture 2024.

Autor sadržaja: Aktivni članci 937, Arhivirani članci 2921

Komisija za pripremu kandidature Grada Mostara za Evropsku prijestolnicu kulture 2024. poziva sve umjetnike porijeklom iz Mostara koji aktivno djeluju na evropskom prostoru, da se jave istoj radi uspostavljanja saradnje u okviru programske linije “Mostar u koferu”
Projekat je zapoceo jos 2017.godine, a ispod slijede sve informacije o istom, hronoloski poredane.

Odlukom Gradonačelnika Mostara broj 02-42-13501/17 o kandidaturi Grada Mostara za Evropsku prijestolnicu kulture 2024 (EPK Mostar 2024); Grad Mostar, njegove institucije, nevladin sektor i građani su tokom 2017. i 2018. godine svojim angažmanom na projektu; pokrenuli su slojevite mehanizme iz oblasti kulture, ekonomije, komunikologije, turizma arihiketrure..itd.

Ovi pozitivni procesi su u konačnici prepoznati u Briselu, kao jedno od velikih priznanja Mostaru na međunarodnm planu.

Evropska komisija (Brisel – Panel Eksperata) je u novembru 2018. objavila da je Mostar, kao kandidat za Evropsku prijestolnicu kulture 2024; uspješno prošao predselekcijsku fazu i stigao u finalni krug odlučivanja o ovoj prestižnoj tituli koja će se, na jesen 2019. dodjeliti jednom gradu izvan EU.

Umjetnički koncept kandidature se zasniva na četiri glavne programske linije kojima je cilj da povežu Mostar iznutra – Urbana sinapsa, Mostar sa Hercegovinom i Europom – Svjetla Hercegovine, Grad sa njegovom dijasporom – Mostar u koferu i da odredimo zajedničku budućnost – Kvantni skok !

Za uspješno realizovanje programske linije Mostar u koferu potrebno je, između ostalog, ostvariti saradnju sa umjetnicima porjeklom iz Mostara koji aktivno djeluju na evropskom prostoru i sa njima precizno difinisati program koji bi (shodno domenu umjetnosti kojom se bave) ušao u Programsku liniju Mostar u koferu i tako postao zvanični program ovog Projekta.

Molimo sve one koji su u mogucnosti da nam pošaljete Vaša saznanja o umjetnicima iz Mostara i eventualni kontakt sa njima kako bi mogli nastaviti poslove na realizaciji.
Molimo umjetnike porijeklom iz Mostara, a koji zive u dijaspori, da nam odgovorite da li ste raspoloženi da učestvujete u ovom Projektu i shodno Vašim afinitetima i aktivnostima, sugerišete program koji bi se mogao relizirati.

Mozete slati Vaše odgovore na mail: enisabukvic01@gmail.com; enisabukvic@yahoo.com

Enisa Bukvić-Bosnia UK Network

 

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Šaljite nam vijesti, fotografije, najave, informacije bilo kakve vrste i mi ćemo ih objaviti ukoliko su prikladnog sadržaja i ne krše pravila sajta! Vaše dojave možete slati i putem Viber broja +38762-118-465, na mail ilijasnet@gmail.com ili porukom na Facebook fan stranici klikom ovdje.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.