Mujanović pokušao zabraniti inspektorima da uđu na njegovu farmu u Ilijašu i prebroje stoku *Arhiva

BiHIlijaš

Veterinarski inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Sarajevo jučer su, i to nakon što je “Avaz” objavio informaciju da je lažno prijavio broj stoke, pokušali ući na farmu Murisa Mujanovića i prebrojati stoku. Mujanović im je, međutim, pokušao zabraniti ulazak na farmu uz obrazloženje da inspekcija, iako je regularni radni dan, može doći da vrši nadzor tek prvog radnog dana poslije nedjelje i praznika.

Višemilionski poticaji

Inspektori su nakon toga, saznajemo, uputili poziv Policijskoj upravi Ilijaš da im omoguće ulazak na farmu i neometan rad. Mujanović je satima bjesnio, galamio, čak je inspektorima, koji su zbog sigurnosnih razloga bili primorani obavljati svoj posao u prisustvu policije, prijetio otkazima, govoreći im: “Ostat ćete bez posla!”

Reporteri Avaz-a jučer su oko 17 sati zatekli policijski automobil i vozila inspektora na farmi u naselju Kadarići. Vildana Brdarić, portparol Uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo, potvrdila je da su inspektori bili primorani tražiti pomoć policije.

– U pokušaju da izvrše inspekcijski nadzor iz svoje nadležnosti na farmi Mujanovići u Ilijašu, kantonalni veterinarski inspektori jučer u popodnevnim satima spriječeni su od vlasnika farme, uz obrazloženje da to mogu učiniti “prvog radnog dana”. Iz navedenog razloga, postupajući inspektori zatražili su asistenciju PU Ilijaš, a o svemu je obaviješten i dežurni tužilac – potvrdila je Brdarić.

Intervencija je trajala satima. A nakon višesatne drame, inspektorima je, ipak, dozvoljen ulazak na farmu, kao i vršenje kontrole iz njihove nadležnosti.

– S obzirom na to da je inspekcijski postupak u toku, u ovom momentu nismo u mogućnosti otkrivati više informacija – kazala je Brdarić.

“Avaz” je, inače, jučer objavio tekst o malverzacijama Mujanovića, omiljenog mesara Bakira Izetbegovića. U tekstu su dokumentirali pokušaj prevare, odnosno lažnog prijavljivanja broja stoke, kako bi Mujanović ostvario višemilionske poticaje.

Lažna prijava

No, umjesto demantija, Mujanović se jučer oglasio na portalu bliskom njegovom prijatelju Izetbegoviću te iznio niz optužbi na račun “Dnevnog avaza”, nadležne institucije i uglednih poljoprivrednika. On je kazao da posjeduje farme, 600 grla krupne i 210 grla sitne stoke. Time je, ustvari, potvrdio da je prethodno lažno prijavio u Registar da posjeduje 8.910 grla krupne i 3.050 grla sitne stoke.

Prijedorskog logoraša nazvao gubitnikom i prevarantom

U nemogućnosti da opravda svoje laži, koje je pokušao podmetnuti Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, i da putem prijavljivanja fiktivnih grla inkasira skoro dva miliona KM, Mujanović je izvrijeđao i Jusufa Arifagića, najvećeg proizvođača mlijeka i farmera u Republici Srpskoj. Tako je Mujanović Jusufa Arifagića, bivšeg logoraša zloglasnih logora Omarska, Keraterm i Trnopolje, gdje su stotine Bošnjaka maltretirane i ubijane, nazvao gubitnikom, propalicom i svjetskim prevarantom.

TAGOVI:
/
Sadržaj ovog članka prenosimo sa Avaz@Preuzeto.
Autor članka je Redakcija sa 119 aktivnih i 1032 arhiviranih članaka. Autora možete kontaktirati na email redakcija@ilijas.net.
U skladu s principima samoregulative za štampane i online medije, aktivna uloga građana, čitatelja štampe i posjetilaca web portala, u podizanju profesionalnih standarda izvještavanja, je neophodna i dragocjena. Ulaganjem prigovora na neprofesionalne ili nepotpuno objavljene sadržaje u ovim medijima, na nepravilnosti i nepoštovanje Kodeksa za štampu i online medije BiH, građani, zajedno sa novinarima, učestvuju u borbi za istinitu i pravovremenu informaciju, štiteći slobodu medija i informiranja, slobodu govora i svoje pravo na istinu. Ukoliko niste zadovoljni odgovorom IlijašNet-a (redakcija@ilijas.net), vašu prijavu možete poslati i Vijeću Za Štampu OVDJE

Povezani članci

IlijašNet je grupa osoba koje nisu politički opredijeljene po pitanju informisanja građana. Želimo da predstavimo pouzdane, relevantne i kvalitetne informacije od kojih će naši posetioci (čitaoci) imati koristi. Zato pozivamo i vas da nam se pridružite kako bi informisali o svim dešavanjima na području Ilijaša i šire.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.