MUP RS postavio punktove na međuentitetskoj liniji i ne dozvoljava prolazak građanima FBiH

Info: Aktivni članci 569, Arhivirani članci 4439

Piše Rasim Belko

Milorad Dodik ponovo je nadmudrio i prevario SDA, ali i druge bošnjačke lidere. Iako je 18. marta najavio kontrolne punktove MUP RS na međuentitetskoj liniji, od toga se bilo odustalo zbog prijetnje Bošnjaka vitalnim interesom na odluku o vanrednom stanju u RS.

A onda su Bošnjaci odustali od vitalnog interesa, jer im je Dodikova predsjednica RS obećala da punktova neće biti.

A punktova ima. Aktivni su danas.

Novinarima Patrije javilo se više građana koji su bili zaustavljeni na liniji između sarajevskog naselja Dobrinja i Istočnog Sarajeva.

Policija stoji, piše kazne i vraća građane Sarajeva.

Pitanje je može li se zabrana kretanja odnositi na one koji su na proputovanju kroz RS. Šta u slučaju ako neko iz Goražda krene ka Sarajevu. Veći dio tog putovanja je kroz Republiku Srpsku. I šta ako ga zaustave na više punktova.

Dodik je izmanipulisao i političare i ustave Bosne i Hercegovine i RS. Po ovom prvom MUP RS nema pravo postavljati policiju na međuentitetsku liniju, a po drugom nije imala pravo ni proglasiti vanredno stanje.

Ali, s obzirom na to da je uvidio nesposobnost političkih lidera Bošnjaka da na vrijeme uvide šta se iza brda valja, ali i hroničnu utrnulost visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka, tandem Dodik – Cvijanović postavili su punktove.

I šta sada.

Siguran sam da će uslijediti brojni mailovi s reakcijama političkih stranaka i porukama zabrinutosti. Ali, od reakcije slaba je vajda. Bošnjački povratnici u RS, koji i danas u mnogome ovise o Federaciji danas i sutra bit će odsječeni.

Krenu li ka FBiH MUP RS će ih kazniti s 500 KM.

A bošnjački narodni zastupnik u NSRS Edin Ramić nakon sastanka s Cvijanović poruči: “Neće biti nikakvih kontrolnih punktova i zaustavljanja prometa ljudi, robe i humanitarne pomoći. Tako da su naši zaključci uvaženi. Ustav svakome od nas propisuje jasne nadležnosti i moramo ga poštivati. Nadamo se da će ovo vanredno stanje trajati što kraće, a sve odluke koje se donesu svakako prema Ustavu RS-a moraju doći na potvrdu u NS i Vijeće naroda, nakon prestanka pandemije. Vanredno stanje će se koristiti za efikasno donošenje odluka, prije svega nabavke neophodne opreme i poduzimanje neophodnih mjera s ciljem zaustavljanja širenja virusa”.

Nije najgore biti izmanipulisan. Gore je što ne shvatiš da si izmanipulisan.

Iz današnje perspektive Ramićeva izjava djeluje kao golema nebuloza i prevara.

“Vlada RS-a nema ustavne ovlasti da donosi bilo kakve odluke o angažovanju policijskih snaga na entitetskoj liniji i svako postupanje koje bi vodila ka realizaciji najavljenih aktivnosti predstavljalo bi najgrublje kršenje zakona i Dejtonskog mirovnog sporazuma”, poručio je federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara.

Reakcija umjesto akcije postao je princip po kojem djeluje SDA. Milorad Dodik apsolutno je svjestan toga i zato radi ono šta hoće i kada hoće.

Dodik je uprkos zabrani kretanja u RS danas došao u Sarajevo, prešao međuentitetsku liniju. Čitaoci Patrije koji su se javili to nisu uspjeli a u budžet RS platili su ceh od 500 KM.

Bakir Izetbegović, a već smo o tome pisali, tokom pandemije odnekud se javiio jednom ili dva puta kroz medijske istupe. Niti jedan potez samozvanog bošnjačkog lidera nismo vidjeli.

Nastavi li se ova politika SDA, a za Dodikovu ne sumnjamo, jer već ima kontinuitet, sudbina države BiH bit će neizvjesna, a Bošnjaci osuđeni na komentarisanje antiustavnih i separatističkih poteza vlasti u RS.

Vrijeme je da neko od bošnjačkih političara povuče potez, prije nego Dodik uđe u posljednju fazu separatističkih planova.

Ali ko od bošnjačkih lidera? Imaju li Bošnjaci lidera?

izvor: Patria – nap.ba

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.