Na današnji dan osnovana 1. proleterska narodnooslobodilačka udarna brigada *Arhiva

Info: Aktivni članci 525, Arhivirani članci 4169

Prva proleterska narodnooslobodilačka udarna brigada je formirana 21. decembra 1941. godine u Rudom. Odluku o formiranju brigade doneo je Centralni komitet KPJ, a formirao ju je Vrhovni komandant NOV i POJ Josip Broz Tito.

Na dan formiranja imala je šest bataljona (četiri iz Srbije i dva iz Crne Gore) ukupne jačine 1.200 boraca. Prva borba brigade, kod sela Gaočića i Mioča, 22. decembra 1941. godine slavila se kao dan Jugoslovenske narodne armije. Ova brigada je za vrijeme rata prešla preko 20000 Kilometara, u borbama je učestvovalo preko 22 000 boraca iz cijele Jugoslavije.

Poginulo je preko 7500, a izrodila je 83 narodna heroja. Ova brigada je učestvovala u svim važnijim borbama na području Jugoslavije kao što su “Bitka na Neretvi”,”Bitka na Sutjesci” i druge.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.