ID 3630
BiHZanimljivosti

„Na Drini ćuprija “ Zelengora

Divna planına Zelengora se nalazi u okviru nacionalnog parka Sutjeska, i smatra se jednom od najljepših u Bosni i Hercegovini.

Divna planına Zelengora se nalazi u okviru nacionalnog parka Sutjeska, i smatra se jednom od najljepših u Bosni i Hercegovini. Gusta šuma, nepregledni pašnjaci i jezera s kristalno čistom vodom ne ostavljaju ravnodušnima nikoga ko posjeti ovaj prirodni biser na Balkanu.

Planina u Bosni i Hercegovini najpoznatija je po velikom broju glacijalnih jezera, od kojih su najpoznatija Kotlaničko jezero, Orlovačko jezero, Štirinsko jezero, Jugovo jezero, Donje Bare, Gornje Bare i dr. Najveći vrh Zelengore je Bregoč (2014m), a pored njega se nalazi još desetak vrhova oko 2000m. Zelengora obiluje bogastvom flore i faune, a u tome prednjači Perućica jedina prašuma Evrope.

Dolaskom lijepog vremena, Zelengora oživi i postaje meta planinara, posjetilaca i ljubitelja netaknute prirode.

Zelengora je raskošna planina koja je istovremeno i blaga i divlja. Smječanin kaže da je Zelengora izuzetno pogodna za planinski biciklizam, jer vozeći se kroz šumovita područja možete uživati u njenim impozantnim vrhovima.

Bogatstvo ove planine čine i njena bistra glacijalna jezera.

Posebno se izdvojaju Gornje i Donje Bare, kao i Kotlaničko jezero koje je pogodno za kupanje.

Bogatstvo flore i faune na Zelengori je po mnogo čemu jedinstveno u svijetu. Većina jezera su bogata ribom, a čitava površina planine je bogata ljekovitim biljem.

Iako vjerovatno najljepša planina u našoj zemlji, Zelengora je teško dostupna. Putevi su uglavnom makadamski i loši, a i na samoj planini je malo planinarskih domova i odmorišta.

U Donjim Barama postoji objekt u vlasništvu Nacionalnog parka Sutjeska koji je moguće unajmiti.

No, zato je planina odlična za kampovanje, a spavanje pod zvijezdama je neponovljivo iskustvo. Organizovani odlasci na Zelengoru nisu česti upravo zbog loših puteva, no za planinare prepreke nema kada je u pitanju uživanju u prirodnim blagima i ljepotama.
Prelijepa planina, sa prelijepim pejzažima i zelenilom, je zaista raj na zemlji.

A prije dvije godine pokrenut je i planinarski put “Dr. Jovo Elčić” koji spaja tri planine – Leliju, Treskavicu i Zelengoru. Planinarski put prolazi kroz krajeve i planine neopisive ljepote i predstavlja nezaboravno iskustvo za sve koji ga se odluče pohoditi.

Na Zelengori ima jezero, kažu, očima smo ga vidjeli. Gdje su glasovi znani i neznani. Kuda su, kako su nestali … Na Zelengori ima jezero, Putevi mu bijelim zavijani.

Povezani članci

Nezavisni internet medij za one koji žele da znaju. Informišemo širu javnost o dešavanjima na području Općine Ilijaš.

Cijenjeni posjetioci broj objavljenih vijesti je 59 sa 1958143 pregleda

klixbih@gmail.com | +387(0)62 118 465