Načelnik Fazlić potpisao Sporazum o saradnji radi prevencije i borbe protiv korupacije

Redakcija 20. apr 2021 ID: 14420

U prisustvu savjetnika za borbu protiv korupcije Erika Larsona, šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo Erduan Kafedžić i načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić potpisali su danas Sporazum o saradnji na provođenju aktivnosti koje imaju za cilj prevenciju i borbu protiv korupacije u ovoj lokalnoj zajednici.

Kako je navedeno u ovom sporazumu, Općina Ilijaš će pristupiti implementaciji Odluke o Registru zaposlenih u javnom sektoru na području KS, kao i Odluke o Registru imenovanih lica u KS, čime će se ovi registri uspostaviti i u ovoj općine, ali i institucijama i ustanovama kojima je ona osnivač, a sve u cilju povećavanja transparentnosti njihovog rada.

“Općina Ilijaš ima opredjeljenje da se bori protiv ove pošasti, jer smo svoje akte donijeli prije dvije-tri godine kroz Akcioni program borbe protiv korupcije. Međutim, cijenim da je ovo danas jedan viši nivo, jedan iskorak koji je jako bitan i sa aspekta integriranja podataka u jedinstveni sistem Kantona u koji će se i ovi registri uvrstiti”, kazao je načelnik Fazlić. On se zahvalio Uredu za pruženu podršku u kreiranju neophodnih dokumenata, kao i na najavljenoj punoj stručnoj i tehničkoj pomoći u implementaciji ovog sporazuma.

“Na početku se zahvaljujem načelniku Fazliću, jer je pristao da bude dio naše zajednice, čime je ova općina, izvan sarajevskih gradskih, postala prva koja je pristupila ovim registrima. Ured intenzivno radi na okrupljavanju antikoruptivne zajednice, a danas smo jači za još jednu stepenicu. Nadam se da će ubrzo i sve preostale općine u KS pristupiti ovim registrima, kako bismo postali prvi kanton koji je uspio da okupi sve jedinice lokalne samouprave u jedinstveni antikoruptivni sistem”, istakao je nakon potpisivanja Kafedžić.

I on se zahvalio Misiji OSCE-a u BiH, koja je tehnički podržala priključivanje Općine Ilijaš ovim registrima, ali i Američkoj ambasadi koja pruža kontinuiranu podršku radu Ureda.

“Današnji sporazum je još jedan konkretan korak u borbi protiv korupcije. Borba proti korupcije je u stvari broba dobrih ljudi protiv onih koji su korumpirani. Ambasada SAD-a je odušljevena što može podržati ovakve inicijative, jer je to radila i u prošlosti”, istakao je na kraju savjetnik Larson.

U jedinstvene registre Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS bit će uneseni podaci o zaposlenim državnim službenicima i namještenicima u Općini Ilijaš, javnim nabavkama koje se provode, te imenovanim licima. Podaci će biti javno dostupni na stranici https://www.anticorrupiks.com, kao i putem linka na općinskoj stranici www.ilijas.ba.

izvor: Općina Ilijaš

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sadržaj iznad je u naš sistem unešen 20. apr 2021 @13:36 od strane autora Redakcija osim ako nije navedeno drugačije (preuzeto, izvor obavezan) i numerisan je unikatnim brojem SN1/2104-201336-14420 koji možete koristiti tokom prijave kako bi znali o kojem se sadržaju radi. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim. Komentari na društvenim mrežama ne predstavljaju stavove portala IlijašNet te su odgovornost autora komentara.
Želite li dostaviti saopćenje za javnost, dojaviti vijest, najaviti događaj ili se reklamirati na portalu IlijašNet kontaktirajte nas na:
Email: ilijasnet@gmail.com
Viber poruke: +387 62 118 465
Facebook poruke: Facebook Poruka

Povezani članci

Back to top button