Načelnik Općine Ilijaš u posjeti Srebrenici: Potpisana deklaracija za buduće generacije

Info: Aktivni članci 559, Arhivirani članci 3594

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić, predstavnici savjeta MZ Podlugovi i Ljubnići te građani koji su iz Srebrenice, a trenutno žive u općini Ilijaš posjetili su danas Srebrenicu.

5e1768157af57

 

Načelnik je prisustvovao tribini pod nazivom “Budućnost Srebrenice”, koja je održana u Bosanskom kulturnom centru u Srebrenici.

Nekoliko političkih stranaka, odbornika u Skupštini Srebrenice te političkih aktivista potpisali su zajednički dokument kojim najavljuju jedinstven nastup na sljedećim izborima i generalno zajedničko djelovanje u tom gradu.

5e17678f030dd

Prva stavka deklaracije odnosi se na rad i borbu da na lokalnim izborima Srebrenica dobije načelnika koji neće negirati genocid, kao i skupštinsku većinu. Potpisivanju deklaracije pisustvovao je i načelik Općine Ilijaš Akif Fazlić.

5e17677e1920b

Načelnik je pozdravio odluku o potpisivanju deklaracije za Srebernicu, iskazujući opredjeljenje da je Srebrenica obaveza svih nas te da zajedničkim snagama moramo ponuditi jasnu viziju Srebrenice za generacije koje žele ostati i živjeti u tom gradu.

Potpisnici deklaracije za Srebrenicu će podržati zajedničkog kandidata za načelnika Općine Srebrenica, uvažavajući volju svih aktera u širokom javnom dijalogu, a uzimajući u obzir savjete i mišljenja drugih društvenih aktera koji podržavaju vrijednosti ove inicijative.

Cilj je između ostalog doprinijeti izlaznosti birača na izbore i ostvarivanju pobjede zajedničkog kandidata.

Zajednički ćemo učiniti sve da se posebna pažnja usmjeri ka internacionalizaciji trenutnog stanja politike i opšteg stanja u lokalnoj zajednici s ciljem podizanja svijesti medija, domaćih i međunarodnih aktera o pogubnosti djelovanja trenutno vladajuće politike u Srebrenici“, navodi se između ostalog.

5e17676343fba

Također se ističe obaveza za podršku naporu povratničke zajednice u Srebrenici koja zagovara ravnopravnost, toleranciju i međuetnički dijalog te koja se protivi politici progona i negiranja genocida, kroz finansijsku podršku kampanji registracije, ukoliko se postigne dogovor o zajedničkom kandidatu probosanske koalicije za izbore 2020.

Deklaraciju su potpisali SDA, SBiH, SBB, DF, PDA, pojedini odbornici u Skupštini Općine Srebrenica, intelektualci i politički aktivisti.

izvor: Općina Ilijaš

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.