Nacionalni spomenici ugroženi i u Ilijašu

Aktivni članci 680, arhivirano 2249. redakcija@ilijas.net

Razlozi zbog kojih su spomenici ugroženi su brojni, često je to neodržavanje, samonikla vegetacija, izloženost atmosferskim uticajima… ali česti su i primjeri gdje je ljudska ruka direktno kriva za uništavanje kulturnog blaga.

Nekropola sa stećcima i nišanima na Ozrenu u općini Ilijaš ugrožena je uslijed vandalizma – premještanja stećaka na lokalitetu Travnjak i prelaska motornih vozila preko stećaka na lokalitetu Bandijera, potom dezintegracije nekropola zbog dugogodišnjeg neodržavanja, nepovoljnih vremenskih utjecaja i niskog stepena svijesti članova PD Igman i uposlenika KJP Sarajevo-šume o vrijednostima spomenika iz perioda srednjeg vijeka i osmanske uprave u BiH.

Na nekropoli sa stećcima Srednje u Ilijašu započeti su radovi na izgradnji gasulhane i imamaske kuće, koji su potkopali nekropolu i ugrožavaju stećke. S druge strane, nekropola sa stećcima Bijača u Ljubuškom ugrožena je uslijed konzervatorsko-restauratorskih radova agresivnim hemijskim sredstvima, a nisu prethodno izvedeni arheološki radovi, tj. grobovi nisu istraženi.

Govoreći o ovoj temi, u Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika kažu da su 2002. godine uspostavili Listu ugroženih nacionalnih spomenika za koje je potrebno sprovesti neophodne aktivnosti i time spriječiti njihovo potpuno uništenje.

– Ova Lista uspostavljena je i s ciljem usmjeravanja pažnje svih nadležnih institucija kao i mogućih donatora i investitora, na one slučajeve gdje nacionalnim spomenicima prijeti nestanak – objašnjavaju u Komisiji.

Kako kažu, ona predstavlja listu prioriteta koje utvrđuje Komisija i podložna je promjenama u smislu kada se neko određeno dobro revitalizuje ili rekonstruiše, odnosno kada se uklone faktori koji ga ugrožavaju, dobro se skida sa liste.

Isto tako, kada se utvrdi da nekom dobru prijeti nestanak ili je u lošem stanju usljed neodržavanja, takvo dobro se uvrsti na spomenutu listu – kažu u Komsiji.

Kriteriji za utvrđivanje najugroženijih spomenika su da on predstavlja rijedak ili jedinstven primjerak određenog tipa ili stila, da ima visoku vrijednost, veliki značaj za obnovu građanskog povjerenja i za implementaciju mirovnog sporazuma u Bosni i Hercegovini, da nije bio u potpunosti srušen tokom rata, da postoji opasnost da spomenik izgubi svoja najznačajnija svojstva ili da u potpunosti nestane usljed ljudskog djelovanja ili djelovanja prirode.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika u sklopu svojih redovnih aktivnosti monitoringa, prati i razmatra stanje u vezi sa nacionalnim spomenicima ugroženim nezakonitom izgradnjom, nestručnom rekonstrukcijom, neodržavanjem ili nekim drugim vidom destrukcije. Osim toga, Komisija ima dobru saradnju i sa lokalnom zajednicom, koja je do sada u više navrata informisala Komisiju o ugrožavanju ili destrukciji dobara – objašnjavaju u Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

Na osnovu rezultata provedenog monitoringa, Komisija preduzima i predlaže aktivnosti nadležnim institucijama na otklanjanju i ublažavanju faktora koji ugrožavaju spomenik. S obzirom na to da je implementacija odluka Komisije u nadležnosti vlada entiteta, odnosno Brčko distrikta, Komisija traži preduzimanje svih neophodnih mjera iz njihove nadležnosti s ciljem zaštite ugroženih spomenika.

Bez obzira na vlasništvo, entitetske vlade su dužne osigurati pravne, naučne, tehničke, administrativne i finansijske mjere za zaštitu, konzervaciju, prezentaciju, rehabilitaciju nacionalnih spomenika i druge mjere potrebne za provedbu odluka Komisije. Vlade to i čine i u svojim budžetima osiguravaju sredstva za ovu namjenu. Međutim, zbog činjenice da je veliki broj kulturno-historijskih dobara porušen, a da se ostala dobra nalaze uglavnom u lošem stanju usljed neodržavanja, nedostatak finansijskih sredstava predstavlja veliki problem – zaključuju u Komisiji.

Izvor: Faktor

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu redakcija@ilijas.net. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Šaljite nam vijesti, fotografije, najave, informacije bilo kakve vrste i mi ćemo ih objaviti ukoliko su prikladnog sadržaja i ne krše pravila sajta! Vaše dojave možete slati putem forme klikom na Dojavi Vijest ispod, na mail redakcija@ilijas.net ili porukom na Facebook fan stranici klikom ovdje.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.